‘De Taxioorlog was smullen’ oordeelt Het Parool over de PowNed-serie
“‘De Taxioorlog’ was smullen, over banden met een onderwereldkopstuk en met een raadslid dat een drol in zijn bed vond.” In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag schrijft Bart van Zoelen over ‘De Taxioorlog’, een productie van journalist Sander ‘t Sas die van podcast via boek naar een heuse tv-serie evolueerde. We citeren: “Dat een interviewer vraagt: ‘Snapt u dat mensen soms bang voor u zijn?’ Waarna het antwoord volgt met een stralende glimlach: ‘Nee. Ik ben een heel aimabel mens.’ Maar intussen lopen bij alle kijkers thuis de rillingen over de rug.
“Nee, dit stukje gaat niet over ‘Angry Bert’ Huisjes en het hoog opgelopen conflict binnen omroep WNL. Het interview was met Dick Grijpink, de vervaarlijk uitziende oud-directeur van taxicentrale TCA. De archiefbeelden van rond de eeuwwisseling waren te zien in de prachtserie De Taxioorlog. Het vierluik van omroep Powned is achter de rug en er is veel moois boven water gehaald. Grijpink en consorten regeerden met harde hand over de Amsterdamse taxibranche en nog altijd zijn niet alle raadsels opgehelderd. Over de banden met onderwereldkopstuk Mieremet, bijvoorbeeld. Of over de ongekende flater van een officier van Justitie, die zijn computer bij het grofvuil zette, bommetjevol informatie over de zaak tegen TCA.”
“Met name het tijdsbeeld is prachtig. Met een keur aan nachtelijke radio- en tv-reportages vanuit hartje Amsterdam, een kwart eeuw geleden. Taxichauffeurs en politiemensen uit die tijd halen herinneringen op. Journalisten vertellen hoe ze erbovenop zaten, verteller Sander ’t Sas voorop. Met een eindeloze serie interviews met Grijpink. Ook weer op archiefbeeld, terugblikken wil hij niet. We zien hem in zijn veel te snelle auto, voor de deur van een kast van een huis en op de tennisbaan, waar hij goede sier maakte met zijn forehand om daarna in één moeite door politici te bestempelen tot ‘de laagste levensvorm op aarde’.”
“Een VVD-raadslid dat de taxicentrale ‘schorem’ had genoemd blikt terug op die tijd en vertelt dat hij door een groep breedgeschouderde chauffeurs uit rijden was genomen zonder dat uitstappen nog een optie was. Een paar weken later werd bij hem thuis ingebroken, waarna hij moest vaststellen dat er niets gestolen was. Wel was er iets achtergelaten. Er moest kennelijk een boodschap worden overgebracht. Een grote boodschap. In zijn bed. De politie sprak van ‘een politiek gemotiveerde inbraak’. Het ging over kooivechters die optraden als de bodyguards van de TCA-top en over de moedige taxichauffeurs die het driemanschap rond Grijpink ten val brachten. We konden live meeluisteren met Peter R. de Vries die de officier van Justitie confronteerde met de vondst van zijn computer. Dit was smullen.”
- ‘De Taxioorlog was smullen’ oordeelt Het Parool over de PowNed-serie. Foto PowNed.