Einde bpm-belastingvoordeel zorgde in 2024 voor explosie in verkoop dieselbusjes
De verkoop van bestelwagens is in 2024 met 87% gestegen. Dieselbusjes hadden met bijna 113.000 verkochte exemplaren een groot aandeel in die verkoop. Dat komt doordat sinds januari dit jaar een belastingvoordeel voor nieuwe bestelwagens is vervallen.
Het gaat om de ondernemersvrijstelling van de bpm, aldus brancheorganisatie RAI Vereniging. Over lichte bedrijfswagens met verbrandingsmotor moet vanaf 2025 namelijk bpm betaald worden. Wie in 2024 nog een bestelwagen op kenteken zette, had daarmee een belastingvoordeel van gemiddeld 12.000 tot 13.000 euro per nieuwe bestelauto.
In totaal werden vorig jaar 129.878 nieuwe bestelauto’s verkocht, schrijft RAI Vereniging. 87 procent daarvan was een dieselvoertuig. In de laatste maand van vorig jaar werden bijna 33.000 bestelwagens verkocht. Dat zijn er meer dan zeven keer zoveel als in december 2023. Die grote toename in verkoop had ook te maken met de zero-emissiezones.
Voertuigen die voor 1 januari dit jaar zijn geregistreerd, hebben nog een aantal jaren toegang tot die uitstootvrije zones. De meest vervuilende bedrijfswagens worden komend jaar stapsgewijs uit een reeks binnensteden geweerd. Veel ondernemers besloten daarom nog snel voor het einde van het jaar een dieselbus te kopen. Dit jaar zakt dieselverkoop naar verwachting flink in In 2025 worden waarschijnlijk een stuk minder dieselbusjes verkocht. Doordat de verkoop eind vorig jaar zo flink toenam door de wijziging in belastingregels, verwacht RAI Vereniging “een tegengesteld effect in 2025”, zegt een woordvoerder. “Hoe groot dit corrigerende effect gaat zijn, is op dit moment nog niet te zeggen.”
Sinds deze maand wordt er bpm geheven op nieuwe diesel- en benzinebedrijfswagens. Elektrische bedrijfswagens blijven daarvan vrijgesteld. Van deze bestelwagens werden er vorig jaar 11.260 verkocht. Dat zijn 1.291 exemplaren meer dan in 2023.
- Einde bpm-belastingvoordeel zorgde in 2024 voor explosie in verkoop dieselbusjes. Redactiefoto.