FNV dreigt met acties in het streekvervoer als werkgevers niet op eisen ingaan
De FNV dreigt met acties in het streekvervoer als de werkgevers niet ingaan op de cao-eisen van vakbond FNV. Dat staat in het ultimatum dat de vakbond vandaag naar de werkgevers heeft gestuurd. “De mensen in het streekvervoer hebben te maken met een zeer hoge werkdruk, hoog ziekteverzuim en oplopende personeelskrapte,” zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. “Al jaren onderhandelen we voor een lagere werkdruk, maar de werkdruk en het ziekteverzuim blijven maar stijgen. Een nieuwe cao moet dat echt veranderen.”
Leden van de vakbond die in het streekvervoer werken, hebben het cao-eindbod van de werkgevers vorige week massaal weggestemd. Eigenlijk onderhandelden de werkgevers en vakbonden afgelopen februari over regelingen voor oudere werknemers toen de werkgevers plotseling het eindbod op tafel legden. “Dat eindbod kwam als complete verrassing en wij hebben dus geen enkele kans gehad om daar over te praten. De leden hebben nu aangegeven het bod van de werkgever onvoldoende te vinden”, aldus Van der Gaag.
De leden van de vakbond willen in de nieuwe cao dat de inflatie gecompenseerd wordt en een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand. Ook willen ze dat de jeugdloonschalen worden afgeschaft en dat iedereen minimaal 14 euro per uur betaald krijgt. Voor flexkrachten moet verder nog een regeling komen dat als ze 9 van de 12 maanden werken ze recht hebben op een vast contract.
Daarnaast moet er een generatiepactregeling komen waarbij medewerkers vanaf 63 jaar met 60% werken, 80% loon kunnen ontvangen en 100% pensioen op kunnen bouwen. In de cao moet ook een regeling komen voor medewerkers die twee jaar voor hun AOW willen stoppen met werken. Van der Gaag: “Al deze maatregelen op gebied van loon, arbeidsomstandigheden en zekerheid maken de sector weer aantrekkelijker voor jonge nieuwe collega’s. En dat is hard nodig.”
De nieuwe cao moet gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022. In het streekvervoer werken in totaal zo’n 13.000 mensen. Mochten de werkgevers niet voor 3 mei 12.00 uur op de eisen van FNV zijn in gegaan, gaat de vakbond met de leden in overleg over de te nemen stappen. Acties als werkonderbrekingen en stakingen worden niet uitgesloten.
• FNV dreigt met acties in het streekvervoer als werkgevers niet op eisen ingaan. Foto FNV.