Gebrek aan chauffeurs betekent minder busritten bij Keolis in Gelderland en Overijssel en bij Arriva in West-Brabant en regio Tilburg
OV-bedrijven Keolis en Arriva geven aan het aantal busritten in Gelderland en Overijssel, respectievelijk in West-Brabant en Tilburg te gaan beperken wegens gebrek aan buschauffeurs. De vervoerders denken dat niet alle chauffeursdiensten deze zomer ingevuld kunnen worden. Zo verwacht Keolis 86 procent van het met de provincies afgesproken vervoersaanbod te kunnen realiseren, blijkt uit een brief van het ov-bedrijf aan Provinciale Staten van Gelderland. Keolis neemt daarom aanstaande maandag al maatregelen.
De komende tijd rijden er ook minder bussen van Arriva in West-Brabant en in de regio Tilburg. Arriva gaat vanaf maandag 30 mei met een vakantiedienstregeling rijden, vanwege het tekort aan buschauffeurs.
Tot eind 2022 verzorgt Keolis het busvervoer in Midden-Overijssel en op de Veluwe. Het bedrijf rijdt nu al volgens de vakantiedienstregeling, waarbij scholierenlijnen zijn uitgezonderd. Maar door ziekte, vacatures en vakantie neemt het aantal beschikbare chauffeurs verder af. Als er geen structurele maatregelen worden genomen zou dat volgens Keolis leiden tot relatief veel rituitval, waarbij reizigers dat pas op het laatste moment horen. Dat veroorzaakt teveel hinder en ergernis, aldus het bedrijf.
Wel blijft Keolis op alle lijnen rijden, maar beperkt het aantal ritten per lijn. Sommige bussen rijden maar één of twee keer per uur. Het ov-bedrijf verwacht dat er voldoende chauffeurs zijn om die diensten te bezetten. Het bedrijf huurt onder anderen gepensioneerde chauffeurs in en ook chauffeurs van touringcarbedrijven. Daarnaast leent Keolis chauffeurs van ov-bedrijven die wel genoeg personeel hebben. Maar dat allemaal samen levert niet voldoende buschauffeurs op om op volle sterkte te blijven rijden. De vervoerder hoopt na de zomer weer over voldoende chauffeurs te beschikken.
Arriva neemt in West-Brabant en in de regio Tilburg vergelijkbare maatregelen. Op een aantal lijnen gaan dus minder bussen rijden. In het oostelijke deel van Noord-Brabant blijven de bussen wel gewoon volgens de normale dienstregeling rijden. De maatregel gaat zes weken duren, en daarna gaat vanaf 9 juli de ‘gewone’ vakantiedienstregeling in. Geadviseerd wordt om de reis vooraf te plannen via de reisapps.
“Tachtig tot negentig procent van onze reizigers gaat er niets van merken, omdat zij in de spits reizen”, zegt Pieter Thielen, woordvoerder van Arriva. “Op drukke tijden blijven de bussen gewoon volgens schema rijden.”
Volgens Thielen is er een tekort aan buschauffeurs door krapte op de arbeidsmarkt. “We zijn voortdurend bezig om mensen te werven, maar zoals in zoveel sectoren is het lastig om aan personeel te komen”, zegt hij. Hoeveel chauffeurs er nodig zijn, kon hij niet zeggen.
Ook spelen de naweeën van de coronapandemie Arriva parten. “Onze opleidingsklassen voor toekomstige chauffeurs zijn niet doorgegaan tijdens corona en dat moet worden ingehaald”, aldus de woordvoerder. “Ook zijn er mensen met uitgestelde operaties vanwege de pandemie. Zij zijn momenteel nog niet inzetbaar.”
Allemaal oorzaken waardoor de vakantiedienstregeling vroeger in moet gaan. Veel schoolbussen blijven wel volgens de normale dienstregeling rijden. Ook komen er op sommige plekken juist extra ritten. Volgens Arriva zijn er nog altijd twintig procent minder reizigers dan vóór corona.
- Gebrek aan chauffeurs betekent minder busritten bij Keolis in Gelderland en Overijssel en bij Arriva in West-Brabant en regio Tilburg. Redactiefoto.