Het Franse onderzoek naar de Uber Files bekritiseert de geheime omgang van president Macron met Uber – 2
Het lek van MacGann onthuldde clandestiene bijeenkomsten en een enorme hoeveelheid aan lobbyisten die prominente wereldleiders het hof hadden gemaakt om de wetgeving te beïnvloeden en belastingen te helpen ontwijken, en bood een ongekend inzicht in hoe Uber taxi- en arbeidswetten trotseerde en de rechten van werknemers met voeten trad.
Onder verwijzing naar rapporten van ICIJ en haar partners, bleek uit het onderzoek dat Uber een ‘kill-switch’ had ingezet om te voorkomen dat onderzoekers toegang kregen tot gevoelige gegevens tijdens frequente invallen in zijn kantoren in Frankrijk en andere landen.
Onder de controverses die in de Uber-bestanden aan het licht kwamen en nu in het parlementaire rapport worden beschreven, waren geheime onderhandelingen tussen Uber-functionarissen en Macron over UberPop – een ‘persoonlijke’ service waarmee iedereen een ‘informele bestuurder’ kon worden. Deze dient was volgens de Franse wet illegaal en leidde tot herhaalde acties van woedende Franse taxichauffeurs.
Het bedrijf leek destijds toe te geven aan publieke druk en kondigde de schorsing van UberPop aan. In geheime deals met Macron zorgde Uber er echter voor dat het bedrijf in ruil daarvoor dramatische concessies afdwong op de eisen voor chauffeursopleidingen. Ook het parlementaire rapport bevestigt het bestaan van sms’jes die een Uber-functionaris naar Macron stuurde met het verzoek om zijn hulp bij een evnetuele inval bij Uber.
Het rapport bevestigt de onthullingen in de Uber Files en stelt dat Uber nauwe banden onderhield met Macron nadat hij ontslag nam uit zijn ministeriële post en zijn succesvolle campagne voor het presidentschap begon. De Uber-dossiers brengen verder nieuw bewijs aan het licht van de invloed van Uber op hoge ambtenaren.
Uit sms-berichten blijkt dat Macron tijdens zijn presidentsverkiezingen Thibault Simphal, CEO van Uber France, uitnodigde voor een diner om financiering voor zijn campagne te vragen. De pogingen van Uber om Macron voor de rechter te dagen leken hun vruchten af te werpen, aangezien het bedrijf na de overwinning van Macron directe toegang kreeg tot het kantoor van de president. De commissie stelde vast dat Uber tussen 2018 en 2022 34 contacten had met het kantoor van de president.
Ook het ‘arbeidsverleden’ van Uber is onder de loep genomen. De commissie hekelde dat “Uber’s beloften over het creëren van banen niet zijn nagekomen” en waarschuwde voor een verdere uitholling van de rechten van werknemers naarmate de platformeconomie zich verspreidt naar alle sectoren van de economie. “We waren zonder twijfel totaal illegaal in Frankrijk op het gebied van transport, belastingen, sociale zekerheid en eerlijke concurrentie en consumentenzaken”, zei MacGann tegen de commissie.
Toen de Uber Files vorig jaar werden vrijgegeven, gaf Uber fouten toe en zei dat het vastbesloten was om hervormingen door te voeren na het vertrek van voormalig CEO Travis Kalanick in 2017. Een woordvoerster van Uber zei destijds dat het bedrijf de manier waarop het werkte volledig had veranderd: “Als we zeggen dat Uber tegenwoordig een ander bedrijf is, bedoelen we dat letterlijk: 90 procent van de huidige Uber-medewerkers trad in dienst nadat Dara [Khosrowshahi] CEO werd. We hebben en zullen geen excuses verzinnen voor gedrag uit het verleden dat duidelijk niet strookt met onze huidige waarden.” Het is de bekende mantra die Uber continu blijft herhalen: “We zijn een ander bedrijf”. Niet iedereen is daarvan overtuigd.
- Uber blijft volhouden dat het “nu een ander bedrijf is.” Niet iedereen is daarvan overtuigd. Redactiefoto.