Hoge Raad: Deliveroo-bezorgers vallen ook onder cao; parallel met hoger beroep in zaak Uber-chauffeurs
Bezorgers van Deliveroo waren niet alleen werknemers, maar hadden ook onder de cao moeten vallen. Ook moet het maaltijdbezorgbedrijf met terugwerkende kracht pensioenpremies afdragen. Dat oordeelt de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, vrijdag. Daarmee bevestigt de Hoge Raad het oordeel van het Gerechtshof Amsterdam, dat eerder al tot die conclusie kwam.
Hoewel Deliveroo al eind 2022 uit Nederland vertrok, kan de uitspraak volgens vakbond FNV ’verregaande gevolgen’ hebben. Na het hoger beroep in december 2021 ging Deliveroo in cassatie bij de Hoge Raad. Ze vonden dat het bezorgen van maaltijden per fiets niet onder de noemer ’vervoer van goederen over de weg’ valt. De rechter oordeelde van wel en vindt dat de kernactiviteit van het Britse bedrijf het bezorgen van maaltijden is. De uitspraak van de Hoge Raad betekent dat de uitspraken van rechtbank en hof nu definitief zijn.
Hoewel Deliveroo eind 2022 al uit Nederland vertrok, kan de uitspraak volgens vakbond FNV ’verregaande gevolgen’ hebben. “Deliveroo mag dan uit Nederland vertrokken zijn, deze uitspraak geldt ook voor andere platformbedrijven, zoals Uber Eats, die denken over de ruggen van de bezorgers hun winst op te kunnen pompen”, aldus FNV-bestuurder Anja Dijkman.
Een vergelijkbare zaak loopt nog bij het Amsterdams gerechtshof tegen de chauffeurs van Uber. Op 3 oktober jl. wilde de rechtbank in het hoger beroep van Uber tegen de vakbond FNV, eerst bij de Hoge Raad advies inwinnen over de vraag in hoeverre de Uber-chauffeurs werknemers zijn en Uber de taxi-cao moet toepassen. In 2021 oordeelde de rechtbank in Amsterdam nog dat de Uber-chauffeurs werknemers zijn.
- Hoge Raad: Deliveroo-bezorgers vallen ook onder cao; parallel met hoger beroep in zaak Amsterdams gerechtshof over Uber-chauffeurs. Foto FNV.