Hoognodige renovatie voor Eurostar-terminal in Brussel start in mei
Wie regelmatig met de Eurostar tussen Brussel en Londen pendelt, weet hoe onaangenaam de wachtfaciliteiten zowel op Brussel-Zuid als op St.-Pancras zijn. Vooral de laatste terminal is, wanneer vrijwel tegelijkertijd treinen naar Brussel en Parijs vertrekken, vaak overvol. Ook de Brusselse Channel Terminal op Brussel-Zuid is niet bepaald een fijne wachtruimte. Binnenkort ondergaat de Belgische Eurostar-terminal een ingrijpende renovatie.
Jaarlijks passeren zo’n 2,2 miljoen passagiers die van Brussel-Zuid naar St.-Pancras reizen, de Brusselse Eurostar-terminal. Hier vindt de securitycontrole en de controle van de paspoorten door de Belgische en Britse politie plaats. Een deel van de ruimte is enkele jaren geleden gerenoveerd, wat een taxfree-winkel opleverde, heeft de eigenlijke wachtruimte te weinig zitplaatsen. Verder is er – in teenstelling tot de terminal op St.-Pancras, geen horeca-accommodatie. In de tweede fase van de werkzaamheden krijgt de terminal binnenkort een complete facelift.
Het is de bedoeling het aantal zitplaatsen te verdubbelen tot 600, de sanitaire voorzieningen en verlichting zullen worden verbeterd en er zullen horecafaciliteiten zoals fastfoodcafés van 200 vierkante meter worden toegevoegd, aldus de krant L’Echo op basis van informatie van de NMBS.
In mei starten de werkzaamheden voor de installatie van het post-Brexit EU Entry/Exit System (EES) beginnen. Dit geautomatiseerde IT-systeem maakt gebruik van een gezichtsherkenningssysteem om alle passagiers uit derde landen die van en naar de Europese Unie reizen te controleren en te registreren.
Het systeem registreert ook weigeringen van toegang. Dit systeem zal binnenkort ook in werking treden in de Londense terminal, maar wellicht zijn de faciliteiten in St.-Pancras “ontoereikend” om deze nieuwe controles in te passen, vooral vanwege ruimtegebrek. Verschillende partijen hebben gewaarschuwd voor urenlange wachtrijen.
- Hoognodige renovatie voor Eurostar-terminal in Brussel start in mei. Foto Treinreiziger.