In Frankrijk en België (Brussel) lopen nu parlementaire onderzoeken naar de wijze waarop Uber in de politiek lobbyde
Frankrijk en België (Brussel) hebben nu beide parlementaire onderzoeken ingesteld naar de onthullingen in de ‘Uber Files’ over de geheime tactieken achter de wereldwijde expansie van de ride-hailing-gigant.
Een Franse parlementaire commissie zal naar verluidt de lobbyactiviteiten van Uber in dit land en Uber’s relatie met president Emmanuel Macron onderzoeken na een onderzoek door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
De ‘Uber Files’, een onderzoek onder leiding van ICIJ en The Guardian, dat vorig jaar werd gepubliceerd door tientallen mediakanalen, onderzocht de agressieve inval van de ridesharing-service op nieuwe markten.
Het exposé legde uit hoe het bedrijf in het geheim lobbyde bij machthebbers, de wet overtrad en geweld tegen chauffeurs uitbuitte voor PR-doeleinden.
Le Monde en andere Franse mediapartners onthulden hoe Macron, destijds minister van Economie, achter de schermen werkte voor de Silicon Valley-gigant. Destijds, tussen 2014 en 2016, probeerde Uber de weerstand van de Franse overheid en de taxi-sector te breken om de markt te dereguleren.
Uber reageerde op de ‘Uber Files’ door te zeggen dat “het sinds 2017 volledig was veranderd, van een tijdperk van confrontatie naar samenwerking met voormalige tegenstanders.” Macron zei dat hij “erg trots” was op wat hij had gedaan. “Ik zou het morgen en overmorgen opnieuw doen”, zei hij.
Volgens The Guardian en andere media zal een parlementaire commissie nu de lobbymethoden van Uber in Frankrijk onderzoeken, inclusief de relatie van Macron met het bedrijf, hoewel het niet rechtstreeks naar de president verwijst.
Het Franse parlementslid Danielle Simmonet, die het onderzoek indiende, zei dat de commissie de “rol van ambtenaren” en “de relatie tussen publieke en private besluitvormers” zal onderzoeken om de “scheiding van lobby’s en de staat” te verzekeren. ”
Simmonet zei dat het ook de economische gevolgen van de gig-economie zal onderzoeken.
De Uber-bestanden zijn gelekt door de voormalige hoofdlobbyist van het bedrijf voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Mark MacGann. MacGann zei dat hij de 124.000 sms’jes, e-mails en interne bedrijfsdocumenten aan The Guardian had overgedragen omdat hij walgde van het gedrag van Uber. Hij heeft Uber beschuldigd van het ondermijnen van de democratie en het negeren van geweld tegen zijn chauffeurs om via een PR-campagne zijn wereldwijde expansie te stimuleren.
De documenten tonen Uber-bedrijfsleiders die om gunsten vragen van politici over de hele wereld. Uber gebruikte een ‘kill-schakelaar’, die veel uitgebreider was dan eerder gemeld, om te voorkomen dat autoriteiten toegang krijgen tot documenten. En het heeft investeringsdeals afgesloten met nu gesanctioneerde Russische oligarchen en misbruik gemaakt van geweld tegen Uber-chauffeurs om aan te dringen op gunstige(r) regelgeving.
Het onderzoek leidde tot protesten van taxichauffeurs in heel Europa, oproepen tot officieel onderzoek en hoorzittingen over de impact van Uber op werknemers in de gig-economie.
Ook in Brussel loopt een speciale commissie van twee maanden om de Uber-dossiers te onderzoeken. En vorige week hield het Europees Parlement een sessie waarin werd gereageerd op onthullingen over de lobbypraktijken van Uber in de EU en hun impact op chauffeurs.
- In Frankrijk en België (Brussel) lopen nu parlementaire onderzoeken naar de wijze waarop Uber in de politiek lobbyde. Mark MacGann is een vaak-gehoorde getuige. Foto Europees Parlement.