Je zult maar in Amsterdam-Noord wonen: geen metro vanaf CS, geen Buiksloterwegveer en maar liefst vijf ponten uit de vaart
Je zult maar in Amsterdam-Noord wonen en aangewezen zijn op openbaar vervoer. Wanneer het om ov gaat, is de bereikbaarheid van het noordelijke stadsdeel toch al precair. Alles lijkt nu tegelijk mis te gaan bij het ov van en naar Amsterdam-Noord. Na het stilleggen van de metro en de schade aan de aanmeersteiger van de Buiksloterwegveer, blijkt het GVB ‘uit voorzorg’ ook nog vijf ponten uit de vaart te hebben genomen. De metro rijdt naar verwachting tot en met zaterdag niet.
Reizigers die met het openbaar vervoer van en naar Amsterdam-Noord willen, moeten rekening houden met vertraging. De Noord/Zuidlijn rijdt niet tussen het Centraal Station en Noord, door de gevolgen van een gesprongen drinkwaterleiding. Ook vaart de pont van en naar Buiksloterweg niet vanwege schade aan de aanmeerplek.
Het GVB meldt dat de metro tussen CS en Noord waarschijnlijk tot en met zaterdag niet rijdt. “Er worden pendelbussen ingezet, en GVB’ers werken de klok rond om gestrande reizigers op weg te helpen.” Verder heeft het GVB uit voorzorg vijf ponten uit de vaart moeten halen. Op deze schepen van de ‘60-serie’ zitten onderdelen die technische problemen kunnen veroorzaken, zegt een woordvoerder van het GVB. Dit levert schade op aan het elektrische systeem. In totaal beschikt het GVB over 24 ponten.
“Op alle verbindingen over het IJ blijven we varen,” aldus de GVB-woordvoerder in Het Parool. “Met uitzondering van de verbinding Sporenburg-Zeeburgereiland. Voor reizigers is de Amsterdamsebrug hier een alternatief. Afhankelijk van de drukte wordt gekeken waar de schepen worden ingezet. De verwachting is dat een van de schepen vrijdag alweer kan worden ingezet. De werkzaamheden aan de andere vier schepen duren ongeveer twee weken.”
De problemen op de Buiksloterweg draaien om de ‘aanlanding’ waar de pont aankomt. Die is zwaar beschadigd geraakt doordat de kettingen van de ponton, een drijvend platform dat aan de wal is bevestigd, zijn gebroken. Het middenstuk van de kade is naar beneden gezakt; het is inmiddels weer naar boven gehaald, maar nog niet gerepareerd. Eerder meldde het GVB dat de kade was verzakt wegens een sinkhole, maar dat blijkt niet het geval. Vanwege de schade kan er niet worden aangeland aan de Buiksloterweg. Het GVB verwacht dat het twee à drie dagen gaat duren voordat de pont weer van en naar de Buiksloterweg kan varen.
Het GVB zet woensdag in de spits twee extra pendelbussen in, naast de zes bussen die het bedrijf sinds dinsdag laat rijden. “Het zijn bussen via Jan de Wit, die rijden met een Pools of Nederlands kenteken. Mogelijk zijn de bestuurders ook Pools. We zullen ervoor zorgen dat de bussen goed herkenbaar zijn. Als meer bussen nodig zijn, gaan we kijken wat we kunnen doen. Ook bij Jan de Wit is personeel een heikel punt.”
Dinsdagavond rond zes uur omschreef een reiziger de situatie rond de pendelbussen nog als ‘dramatisch’. “Er zijn veel te weinig bussen. Er staan hier zo’n tweehonderd man te wachten en het worden er steeds meer. Er wordt geduwd en getrokken en het schiet niet op. De prijzen voor een Uberritje zijn ook flink gestegen.”
Een GVB woordvoerder geeft aan dat medewerkers van de vervoersdienst veelvuldig worden uitgescholden door alle problemen. “Zij kunnen helemaal niets doen aan de situatie. We begrijpen ieders frustratie en die delen we, maar onze medewerkers doen alleen maar hun werk en hun best om reizigers verder te helpen.”
- Je zult maar in Amsterdam-Noord wonen: geen metro vanaf CS, geen Buiksloterwegveer en maar liefst vijf ponten uit de vaart. Redactiefoto.