Na 1.000 klachten per jaar legt Tilburg deelscooters aan banden; wel twee nieuwe aanbieders er bij
De gemeente Tilburg wil het aantal deelscooters – geëxploiteerd door GO Sharing – vrijwel halveren. Momenteel rijden er zo’n 400 rond dat wordt teruggebracht naar 250. De reden is dat er verleden jaar ruim 1.000 klachten binnenkwamen over deelscooter-overlast. Als nieuwe aanbieders komen Felyx en Dott Ride er bij.
De elektrische deelscooters – te boeken via een app – zijn wel erg populair. Maar door het grote aantal gebruikers gaat het ook nogal eens mis met de scooters. Ze worden achtergelaten op opritten of op de stoep waar ze de doorgang belemmeren. Soms worden de scooters ook vernield.
Daarom grijpt de gemeente Tilburg in met een nieuw, streng beleid dat 1 september ingaat. Dan is er plek voor drie aanbieders, maar met minder scooters. GO Sharing moet als enige aanbieder een groot deel van z’n 400 deelscooters weghalen. Het bedrijf met de lichtgroene scooters mag nog maar 125 elektrische deelscooters en 125 elektrische deelfietsen aanbieden.
Vanaf 1 september komt Felyx met 125 donkergroene elektrische deelscooters en Ride Dott dat 125 deelfietsen in Tilburg beschikbaar stelt. De drie bedrijven mogen groeien met 50 tweewielers per half jaar, maar alleen als de overlast niet toeneemt. Daarom moeten de bedrijven zich houden aan verscheidene eisen. Zo moeten kapotte of foutgeparkeerde scooters binnen 24 uur worden weggehaald en moeten de voertuigen schadevrij en veilig zijn.
- Na 1.000 klachten per jaar legt Tilburg deelscooters aan banden; wel twee nieuwe aanbieders er bij. GO Sharing moet van 400 terug naar 250 deelscooters. Foto GO Sharing.