Nog geen overeenstemming over richtlijn platformwerkers. Frankrijk ligt dwars
Het Spaanse voorzitterschap van de Raad wordt geconfronteerd met weerstand van enkele EU-landen over een ingrijpende herziening van de regels voor gig-werk, aldus Politico. Gisteren werd in het Coreper-overleg het platformwerk-voorstel besproken. De kern van de frictie zit ‘m in de delen van het ontwerp die landen in staat zouden stellen om bepaalde chauffeurs en voedselbezorgers aan te wijzen als werknemers van technologieplatforms. Het Spaanse voorzitterschap werkt verder aan een overeenkomst, maar de weg naar voldoende steun is smal.
Afgelopen woensdag sprak de Franse minister van Arbeid, Olivier Dussopt, zich uit tegen het ontwerp en zei tegen de wetgevers in de Franse Senaat dat dit voorstel niet ‘respectvol’ was voor het eerdere, zwaarbevochten evenwicht dat de EU-ministers in juni onderling hadden gevonden. Volgens Politico zal het moeilijk worden om de tekst goedgekeurd te krijgen met Franse tegenwerking en twijfels aan Duitse kant.
Volgens Elisabetta Gualmini, het Italiaanse sociaal-democratische lid van het Europees Parlement die leiding gaf aan het opstellen van het richtlijnvoorstel, voor platformwerkers, kiezen Hongarije en de Baltische landen de kant van Frankrijk in hun verzet tegen de tekst. “We begrijpen niet waarom Frankrijk tegen (rechten voor) 30 miljoen arbeiders zou moeten zijn, die in de komende tien jaar 45 miljoen zullen worden”, vertelde ze voorafgaand aan de discussies van vandaag aan Politico’s Playbook. “De tekst is zeer evenwichtig”, zei ze, met het argument dat chauffeurs zelfstandig kunnen blijven werken als hun werksituatie dit rechtvaardigt. Het probleem “is niet bepaald Renew”, zei Gualmini, verwijzend naar de fractie van de Franse president Emmanuel Macron in het Europees Parlement. “Nu is het probleem de Macron-regering.” Dankzij de Uber Files weten we dat Macron bij de start van Uber, het bedrijf graag een handje toestak in zijn land.
Gualmini: “Mijn angst is dat uiteindelijk de lobby’s en de multinationals hun werk hebben gedaan. Er is een enorme druk op dit dossier uitgeoefend. Een enorme hoeveelheid lobbywerk. We werden overweldigd door e-mails en telefoontjes”, zegt ze. Ook andere leden van het Europees Parlement spraken van een ‘walgelijke’ campagne van de kant van de platformbedrijven.
- Nog geen overeenstemming over richtlijn platformwerkers. Frankrijk ligt dwars.