NS besluit in oktober of er meer statiegeldautomaten op stations komen
De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen in oktober een besluit over het plaatsen van statiegeldautomaten op meer treinstations. Dat zei een woordvoerder van NS in het AD. In oktober vindt een evaluatie plaats over het gebruik van de bestaande inzamelpunten op de centraal stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Afgelopen week werd duidelijk dat de inzameling van statiegeldflesjes en –blikjes in Nederland te traag loopt vanwege een gebrek aan inleverpunten.
NS gaat bij die evaluatie kijken wat de ervaring van de reizigers is met die automaten om flesjes en blikjes met statiegeld in te leveren en hoe vaak de automaten worden gebruikt. Ook zal worden gekeken wat dan de beste plekken zouden zijn om eventueel meer automaten te plaatsen. Het is volgens NS dan ook nog niet duidelijk op welke andere stations er inzamelpunten moeten komen.
NS heeft de ambitie uitgesproken dit jaar op zeventien stations automaten te plaatsen en om uiteindelijk op vijftig stations inzamelpunten voor statiegeld te hebben. Mensen krijgen dan via Tikkie het statiegeld gestort op de rekening. Het is ook mogelijk dat geld te doneren aan de Plastic Soup Foundation die strijdt tegen plasticvervuiling van het milieu. De automaten staan buiten de poortjes zodat ook mensen die niet met de trein reizen er gebruik van kunnen maken. Je kunt nu al plastic flesjes inleveren op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal.
Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu heeft gezegd dat er meer inzamelpunten voor statiegeld moeten komen, waaronder op meer treinstations. Begin augustus bleek dat inzameldoelstellingen bij plastic flessen bij lange na niet worden gehaald. Het bedrijfsleven is wettelijk verplicht 90 procent in te nemen, maar in 2022 kwam maar 68 procent terug via de statiegeldroute. Heijnen wijt dat met name aan het ontbreken van een laagdrempelig inzamelsysteem. “Er zijn nu gewoon niet genoeg inzamelapparaten’’, zegt Heijnen. Ook wijst ze erop dat automaten regelmatig niet werken en dat er soms lange rijen staan. “En je ziet zwerfafval als gevolg omdat mensen zoeken naar statiegeldverpakkingen in openbare prullenbakken. Er is echt nog werk aan de winkel.’’
De Consumentenbond laat weten het toe te juichen als er meer innamepunten komen. “Natuurlijk zien wij graag meer innamepunten want het systeem moet laagdrempelig en makkelijk zijn”, aldus een woordvoerder die stelt dat mensen soms nog moeten wennen aan het feit dat er nu statiegeld op blik zit.
Ook Jumbo en Albert Heijn spreken van gewenning, voor zowel klanten als de supers zelf. “Zo moeten wij wennen aan het schoonmaken van machines want anders kunnen er storingen komen. We moeten daarvoor extra uren inplannen. Het zou ook heel erg helpen als consumenten de blikjes omspoelen en niet indeuken. Als er ruimte is in de winkel kijken we of een machine kunnen toevoegen”, laat een woordvoerder van Jumbo weten. Albert Heijn zegt dat in alle 1.200 supermarkten inlevermogelijkheden zijn. Ook heeft AH bij nog eens veertig winkels een aparte automaat voor blikjes geplaatst. Volgens de woordvoerder zijn er ook best wel uitdagingen geweest om ervoor te zorgen dat de systemen goed werken en storingen worden voorkomen.
- NS besluit volgende maand of er meer statiegeldautomaten op stations komen. Foto NS.