Onderzoek naar Duits D-Ticket: Minder auto’s, meer openbaar vervoer; Gebruikers willen voortzetting van het ticket
Het Deutschlandticket (D-Ticket) zorgt voor een verschuiving van het verkeer van de auto naar het lokale openbaar vervoer. Uit een analyse van verschillende onderzoeken blijkt dat 12 tot 16% van de reizen met het kaartje oorspronkelijk met de auto werden gemaakt – vooral door mensen die voorheen weinig of incidenteel gebruikmaakten van het openbaar vervoer. De resultaten ontkrachten daarmee de kritiek dat het D-Ticket alleen maar voor extra verkeer zorgt. In werkelijkheid zou er tot 6,5 miljoen ton aan CO2-uitstoot bespaard kunnen worden. Om de positieve effecten op de lange termijn te waarborgen, is echter een langetermijn financieringsperspectief noodzakelijk.
Uit een representatief onderzoek van de alliantie ‘Sozialverträgliche Mobilitätswende’ blijkt dat 89,3% van de D-Ticket-abonnees een langdurige voortzetting van het D-Ticket belangrijk vindt. De wens voor eenvoudigere tariefregels en een goedkoper ticket wordt echter tenietgedaan door het feit dat de financiering nog niet rond is.
Uit interne gegevens blijkt dat de huidige fondsen zonder prijsverhogingen niet voldoende zijn om het D-Ticket in 2026 te financieren. Tegelijkertijd laten eerste onderzoeken zien dat kleine prijsverhogingen niet automatisch leiden tot een golf van annuleringen: het aantal abonnees ligt sinds september consequent boven de 13 miljoen en lag in januari slechts iets onder het cijfer van december. Het D-Ticket blijft een doorslaand succes, zelfs voor € 58.
- Onderzoek naar Duits D-Ticket: Minder auto’s, meer openbaar vervoer; Gebruikers willen voortzetting van het ticket. Foto BDO.