Onderzoek Regiobank: “Leefbaarheid dorpen onder druk door verdwijnen essentiële voorzieningen als openbaar vervoer”
In veel Nederlandse dorpen staat de leefbaarheid onder druk doordat essentiële voorzieningen als openbaar vervoer, onderwijs en zorg verdwijnen. Dit blijkt uit onderzoek van Atlas Research in opdracht van de Regiobank naar de leefbaarheid in kleinere kernen. “Het is belangrijk dit in beeld te hebben, dan weten we waar actie ondernomen kan worden,” zegt Regiobank-directeur Rein Wispelweij.
Volgens hem zijn de uitkomsten van het onderzoek niet verrassend, maar ze zijn wel zorgelijk. Het feit dat er minder mensen wonen, maakt niet dat deze kernen minder belangrijk zijn. “Kijk naar het midden- en kleinbedrijf, dat zit voor een groot deel in de regio. En als je bijvoorbeeld kijkt naar het aantal patentaanvragen worden de meeste aangevraagd in Eindhoven, maar op nummer twee staat de Achterhoek.”
Uit het onderzoek van Atlas Research kwam ook naar voren dat de leefbaarheid in veel kleine woonplaatsen ’goed’ genoemd wordt, maar minder goed is dan in stedelijke gebieden. Dit hangt ook samen met de beschikbaarheid van voorzieningen. Van de kleine plaatsen voert Oosterbeek de lijst aan wat betreft hoogst gewaardeerde leefbaarheid. Met name de woningvoorraad, geringe overlast en hoge veiligheid dragen bij aan de hoge score voor leefbaarheid in Oosterbeek. Op nummer twee, drie en vier staan plaatsen in Noord-Holland: Laren, Bergen en Santpoort-Noord. En Bunnik completeert de top vijf. Daar tegenover staat de top vijf van plaatsen die het slechtst scoren qua leefbaarheid: Vaals, Delfzijl, Rozenburg, Wormerveer en Hoensbroek.
Regiobank wil in kleine kernen een verbindende rol vervullen en bijdragen aan oplossingen. “Wij investeren in initiatieven die buurten samenbrengen. Zo hebben we in Ter Heijde waar de lokale buslijn opgeheven was, een speciaal busje gefinancierd dat bewoners in staat stelt weer naar de supermarkt en de bibliotheek te gaan”, vertelt Wispelweij. Eerder al pleitte de bankdirecteur voor een minister van Regiozaken en organiseerde de bank een dorpentop. “Onze adviseurs en kantoren zitten in de regio. Wij horen en zien waar behoefte aan is.” Over die specifieke behoeften in de regio wordt vaak overheen gekeken, stelt Wispelweij.
- Onderzoek Regiobank: “Leefbaarheid dorpen onder druk door verdwijnen essentiële voorzieningen als openbaar vervoer.” Foto Regiobank.