Overheid voelt zich niet aangespoord tot sneller handhaven op nep-zzp’ers bij platformbedrijven door Deliveroo-arrest
Het kabinet omarmt weliswaar de ‘duidelijke handvatten’ die het arrest van de Hoge Raad in de Deliveroo-zaak biedt om te beoordelen wanneer iemand wel of niet als werknemer aan de slag is, maar grijpt de uitkomst niet aan om een tandje bij te steken bij het handhaven op schijnzelfstandigheid.
GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug drong daar dinsdag tevergeefs op aan bij verantwoordelijk minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De hoogste rechter oordeelde vrijdag dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo wel degelijk werknemers waren. Volgens Maatoug zou de uitspraak voldoende aanleiding moeten zijn om platformbedrijven met een vergelijkbaar bedrijfsmodel – zoals Uber en Uber Eats – aan te pakken.
Van Gennip hield echter de boot af, aldus het FD. In afwachting van een nieuwe zzp-wet, die deze zomer in consultatie zou moeten gaan, heeft het kabinet besloten om tot 2025 alleen bij ‘evidente kwaadwilligheid’ te handhaven op de arbeidsrelatie. Daar is onder meer sprake van als een bedrijf aanwijzingen van de Belastingdienst, die eerstverantwoordelijk is voor handhaving, naast zich neerlegt.
Volgens Van Gennip vallen de platformbedrijven onder de reguliere handhaving van de Belastingdienst. Wel blijft het kabinet ‘actief aandacht’ besteden aan ‘fiscaal urgente’ dossiers waarin er onzekerheid bestaat over de ‘juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie’. Met andere woorden: “De Belastingdienst gaat dus bekijken of de uitspraak (…) gevolgen heeft of moet hebben voor de handhaving in algemene zin voor platformbedrijven,’ aldus Van Gennip.
Het arrest heeft ‘hele duidelijke gevolgen’ voor de nieuwe zzp-wet waar het kabinet nu nog aan werkt, aldus Van Gennip. “Het geeft hele duidelijke handvatten hoe wij de aanscherping van wet- en regelgeving verder vorm kunnen geven.” Gevraagd of zij zich wilde uitspreken tegen het alsnog belasting en sociale premies vorderen van mensen die ten onrechte als zelfstandige zijn aangemerkt verwees Van Gennip door naar staatssecretaris Marnix van Rij als aanvoerder van de Belastingdienst. Maar, voegde zij eraan toe in het FD, “we hebben met elkaar eerder uitgesproken dat dat niet wenselijk zou zijn.”
- Overheid voelt zich niet aangespoord tot sneller handhaven op nep-zzp’ers bij platformbedrijven door Deliveroo-arrest. Foto FNV.