Primeur voor Nederland: Twee zelfrijdende Karsan e-Atak bussen zorgen voor vervoer tussen metrostation Meijersplein/Airport en luchthaven Rotterdam The Hague
Rond een uur of negen vrijdagochtend maakte een van de twee zelfrijdende e-Atak-bussen, die de verbinding gaan verzorgen tussen metrostation Meijersplein/Airport en de luchthaven Rotterdam The Hague zijn eerste rit. Het is voor het eerst dat een zelfrijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.
Na de eerste rit met genodigden volgden diverse testritjes met belangstellenden over het relatief rechte en weinig uitdagende traject van en naar de luchthaven. Vanaf 1 augustus is de Shuttle Rotterdam The Hague Airport, zoals de nieuwe lijn 533 heet en deels parallel rijdt met bus 33 naar Rotterdam Centraal, open voor gewone reizigers. In de komende weken worden nog tests uitgevoerd.
“Het rijden met automatisch rijdende bussen is een belangrijke stap om ervaring op te doen met zelfrijdende systemen”, stelt het Rotterdamse OV-bedrijf RET. De route van het metrostation naar de luchthaven wordt in tien minuten afgelegd en kent weinig ingewikkelde verkeerssituaties wat hem bij uitstek geschikt maakt voor automatisch rijdende bussen.
De bus rijdt in de testfase van twee jaar met een security driver, een buschauffeur die kan ingrijpen en de bus met de hand kan bedienen als dat nodig is. Deze ervaren buschauffeurs hebben een speciale training gehad om dit voertuig te mogen besturen. De bus met automatiseringsniveau 4 (5 is het hoogst) maakt gebruik van Lidar-sensoren, radar- én camerasystemen die de omgeving voortdurend scannen. De bus past zich daarop aan. Tenslotte helpen de elektrische bussen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Het zal volgens de initiatiefnemers nog wel enige jaren duren voordat zelfrijdende voertuigen in een stad met andere voertuigen in het verkeer zelfstandig kunnen rijden. “Voorlopig zal het dienen als een aanvulling, de zogenaamde last mile, op het openbaar vervoer.” Voor de luchthaven is het een mooie aanvulling op het OV-pakket, voor de (lucht)reizigers een interessante ervaring en een leuk visitekaartje voor de regio. De automatisch rijdende bussen zijn rolstoeltoegankelijk en er is ruimte voor 20 zittende passagiers inclusief bagage. Busproducent Karsan schat de totale capaciteit op 50 reizigers. Achterin de bus valt vooral op dat er twee treden zijn naar het achtergedeelte en geen oplopende vloer.
Voordat deze ‘autonome’ bussen geheel zelfstandig de weg op kunnen, moet de techniek nog verder verfijnd worden. Dan is ook aangepaste regelgeving en toestemming van de Rijksdient voor het Wegverkeer (RDW) vereist. Deze organisatie keek al scherp toe op de ontwikkeling van deze autonome pilot, waaruit alle initiatiefnemers hopen te leren. De proef met de zelfrijdende bussen op de openbare weg is een samenwerking van DAM Shuttles (eigenaar van de e-Atak-bussen), RET, Rotterdam The Hague Airport, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), HTM en de gemeente Rotterdam.
De bussen zijn geleverd door de Turkse busproducent Karsan, dat voor de zelfrijdende bussen samenwerkt met techologiebedrijf Adastec en in Europa al ervaring heeft met een vergelijkbaar zelfrijdend project in Stavanger (Noorwegen). In augustus worden vergelijkbare tests uitgerold in Parijs, Göteborg en in Zwitserland. Het bedrijf hoopt met deze autonome technologie voorop te lopen bij de transformatie van luchthavenshuttles en stedelijk openbaar vervoer.
- Primeur voor Nederland: Twee zelfrijdende Karsan e-Atak bussen – in RET-uitmonstering – zorgen voor vervoer tussen metrostation Meijersplein/Airport en luchthaven Rotterdam The Hague. Foto RET.
- De initiatiefnemers voor het ‘autonome project’ v.l.n.r: Wilma van Dijk (algemeen directeur Rotterdam The Hague Airport), Pascal Lansink-Bastemeijer (wethouder Mobiliteit gemeente Rotterdam), Chris Hottentot (bestuurder MRDH), Remco Derksen (directeur DAM Shuttles), Jaap Bierman (algemeen directeur HTM) en Linda Boot (algemeen directeur RET) samen met minister Tieman (zonder koffertje). Foto RET.