RAI Vereniging: ‘Mobiliteit staat niet op de agenda bij de politiek’
Mobiliteit moet een belangrijk thema worden in de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezing in oktober, zegt de RAI-Vereniging bij BNR Nieuwsradio. De vereniging komt met welgeteld zeven aanbevelingen, waaronder het betaalbaar houden van mobiliteit, bereikbaarheid en duurzaamheid. “Mobiliteit staat niet op de agenda bij de politiek”, zegt voorzitter Frits van Bruggen.
“Zet dat centraal in je verkiezingsprogramma.” Van Bruggen wijst erop dat Nederland qua elektrificatie van het wagenpark ‘het beste in de Europese Unie’ is. “Maar tegelijkertijd vertraagt dat nu.” Daarbij gaat Nederland vastlopen – de komende tien jaar komen er een miljoen auto’s bij, voorspelt Van Bruggen. Hij wijst erop dat de infrastructuur die aantallen niet kan bijbenen, zoals de bruggen die sterk verouderd zijn. ‘Je hebt een museumjaarkaart nodig om er overheen te rijden. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”
Autojournalist Noud Broekhof, van De Nationale Autoshow, denkt dat de oproep van Van Bruggen ‘aan dovemansoren’ is gericht. “Dit is al de zoveelste oproep”, benadrukt hij. Toch heeft Broekhof wel sympathie voor de uitspraken van de RAI-Vereniging. “Er is jarenlang bezuinigd, terwijl de belastinginkomsten omhoog gegaan.” De autojournalist wijst er ook op dat bij het verbeteren van de infrastructuur externe factoren de ontwikkelingen belemmeren. “Er is ook stikstofruimte nodig. Dus dan moet dat eerst worden opgelost. Om dat vlot te trekken, is het ook niet zo makkelijk.”
Volgens Van Bruggen is de vernieuwing van mobiliteit de maatschappelijke functie van RAI-Vereniging. Hij benadrukt het belang van publiek-private samenwerking als voorwaarde voor innovatie. “Innovatie betekent een goede samenwerking tussen de Nederlandse universiteiten, het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid. Een ASML was er nooit geweest zonder subsidiëring en dat droogt allemaal op het moment.”
Van Bruggen zegt verheugd te zijn over de nieuwe NAVO-norm waarbinnen anderhalf procent is gereserveerd voor ondersteunende infrastructuur. “Hopelijk gaan we die anderhalf procent ook gebruiken voor de verbeteringen van de mobiliteit.”
- RAI Vereniging: ‘Mobiliteit staat niet op de agenda bij de politiek’. Foto RAI Vereniging.