Relatief veel taxi- en vrachtwagenchauffeurs melden zich ziek na ongeluk op het werk
Het CBS publiceerde zojuist enkele statistieken over verzuim na een ongelukje op de werkvloer. De politie en de brandweer staan bovenaan; van alle medewerkers moest 6,3 procent zich afmelden. Maar ook onder vrachtwagenchauffeurs (4,3%) en chauffeurs van taxi’s, auto’s en bestelwagens (3,8%) is er veel verzuim. Het gemiddelde verzuim na een ongeval in Nederland is 1,3 procent.
Een reden waarom chauffeurs zoveel ongelukjes hebben, geeft het CBS niet. Bij vrachtwagenchauffeurs kunnen we ons zo voorstellen dat het laden en lossen niet zonder risico is, aldus Top Gear. Taxichauffeurs zijn dan weer relatief vaak betrokken bij ernstige ongevallen, zo meldde de NOS een paar jaar geleden. Ergens logisch, want ze maken veel kilometers en niet alleen maar op de snelweg (waar het relatief veilig is).
Ook automonteurs staan in de top tien van beroepen met het meeste verzuim, maar dan wel op de laatste plek. Van alle monteurs heeft 3,5 procent thuisgezeten na een ongelukje op de werkvloer. Dit is net iets minder dan hoveniers (3,6%), mocht je dat een interessante statistiek vinden. Hoe het bij automonteurs soms verkeerd kan gaan, kun je zelf ook wel invullen.
Overigens valt ‘psychische overbelasting’ van bijvoorbeeld stress of intimidatie ook onder de categorie arbeidsongevallen. Bij automonteurs zullen dat ongetwijfeld de vastzittende boutjes zijn. Deze oorzaak was met 16,6 procent het meest voorkomend onder alle bevolkingsgroepen. ‘Gesneden of gestoten’ staat met 13,7 procent op nummer twee.
- Relatief veel taxi- en vrachtwagenchauffeurs melden zich ziek na ongeluk op het werk. Redactiefoto.