Vakbond BTB-ABVV steunt Minister van Werk Dermagne bij toekenning werknemersstatuut aan Uber en Deliveroo-werkers
“Minister Dermagne: doe vooral verder!”, schreef de Belgische vakbond BTB-ABVV vanochtend enthousiast. “U heeft onze steun.” De vakbond steunt de federale Minister van Werk in zijn strijd om het werknemersstatuut toe te kennen aan platformwerkers in de vervoerssector.
“Grote platformbedrijven zoals Uber of Deliveroo, die de markt ontwrichten door de organisatie van precaire en goedkope arbeid, blijven alle middelen inzetten om hun businessmodel van uitbuiting van werknemers in stand te houden,” stelt de vakbond. “Ze reageren dan ook als een wesp gestoken op de initiatieven van Minister van Werk Dermagne om deze uitbuiting aan te pakken.”
De vakbond herinnert er aan dat de Europese commissie in december met een richtlijn kwam waarin platformwerkers in de toekomst automatisch als werknemers beschouwd worden, tenzij ze uitdrukkelijk kunnen aantonen dat ze zelfstandig zijn. Het zorgt ervoor dat schijnzelfstandigheid en voor België het populaire 2P2 (peer to peer) statuut, beide gretig door Deliveroo gebruikt, moeten verdwijnen. Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “Het feit dat Europa zich duidelijk uitgesproken heeft over het statuut van de platformwerkers is een goede zaak. Dat minister Dermagne niet wacht op Europese wetgeving is nog beter. Hij heeft de steun van BTB-ABVV.”
Minister Dermagne wil niet wachten op Europese wetgeving en is ondertussen volop aan de slag om de platformwerkers in België een betere sociale bescherming te bieden. Hij denkt hierbij aan het weerlegbaar vermoeden van een arbeidsovereenkomst tussen bedrijven zoals Deliveroo en Uber en diegenen die nu voor hen werken. Deze laatsten worden dan automatisch verondersteld werknemers te zijn. Hiervoor wil hij de criteria in de wet op de arbeidsrelaties uitbreiden en aanpassen aan de huidige situatie. “Deze bedrijven oefenen op alle mogelijke manieren gezag uit op diegenen die voor hen werken,” stelt Moreels. “Ze hebben absoluut niet de vrije keuze inzake prijszetting, keuze van het werk en de facturatie en zijn alles behalve vrij te noemen. Dus wel degelijk werknemers.”
Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank in Brussel dat de Deliveroo-koeriers zelfstandigen zijn, dit terwijl maar 15% van hen effectief als zelfstandige voor Deliveroo werkt. Volgens BTB-ABVV is dit onaanvaardbaar: “Daarom gingen we samen met de fietskoeriers in beroep tegen dit vonnis. Op de zitting van komende donderdag zal de zittingskalender vastgelegd worden. “Het feit dat op Europees en nu ook Belgisch niveau de visie op deze platformwerkers ondertussen wel duidelijk is stemt ons hoopvol,” zegt Moreels. “De aanhoudende overtredingen waar Deliveroo zich schuldig aan blijft maken (gebruik van valse accounts, zwartwerk en uitbetalingen via het 2P2 statuut) moeten nu maar eens stoppen.”
- Frank Moreels: “Grote platformbedrijven zoals Uber of Deliveroo, blijven alle middelen inzetten om hun businessmodel van uitbuiting van werknemers in stand te houden.” Foto BTB-ABVV.