‘Vrije begeleiding’: FBAA verheugd over toestemming Vlaamse overheid om busondernemingen meer dan één kandidaat-chauffeur per jaar op te laten leiden
Laat de Vlaamse busondernemingen meer dan één kandidaat-chauffeur per jaar opleiden. Dat was de oproep van de Belgische federatie van bus- en autocarondernemers (FBAA) aan de Vlaamse overheid bij de regeringsvorming. Nu de Vlaamse Regering deze beperking vanaf 1 april wegwerkt, reageert de busfederatie FBAA verheugd. “De busondernemingen zoeken 950 nieuwe chauffeurs, dus dit is zeer goed nieuws” reageert Pieter Van Bastelaere, CEO van de FBAA.
De privé bus- en autocarsector zoekt voor dit jaar nog 950 nieuwe chauffeurs. Zij dienen te beschikken over een rijbewijs D. Werkzoekenden kunnen dat rijbewijs behalen met ondersteuning van VDAB in Vlaanderen, Forem in Wallonië en Bruxelles Formation in Brussel. Deze instanties hebben echter niet altijd voldoende lesgevers. Ook bij de rijscholen is de capaciteit beperkt. Een derde mogelijkheid voor het behalen van een rijbewijs D is de ‘vrije begeleiding’. Dit houdt in dat een busonderneming een kandidaat-chauffeur zelf kan opleiden met behulp van een eigen medewerker. Alleen geldt hierbij in Vlaanderen een plafond van één kandidaat-chauffeur per interne begeleider per jaar. Dat is onbegrijpelijk, gezien het chauffeurstekort in de sector.
Voor de busondernemers biedt het systeem van de ‘vrije begeleiding’ enkel voordelen: de kandidaatchauffeurs kunnen sneller worden opgeleid en ingezet in de onderneming, en leren vanaf dag één het beroep op de werkvloer.
Vanaf 1 april 2025 wordt dit systeem van vrije begeleiding dus versoepeld in Vlaanderen: een begeleider in een Vlaamse busonderneming kan vanaf dat moment dus meerdere kandidaat-chauffeurs per jaar opleiden. De aanpassing werd vorig jaar door toenmalig Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) aangekondigd op de Lentereceptie van de FBAA. Huidig Minister van Werk Zuhal Demir (NVA) brengt ze nu in de praktijk.
- ‘Vrije begeleiding’: FBAA verheugd over toestemming Vlaamse overheid om busondernemingen meer dan één kandidaat-chauffeur per jaar op te laten leiden. Foto FBAA.