Wetenschappelijk FairWorks-rapport 2025: Uber en Bolt falen op alle punten; De trend voor mobiliteitsplatforms is duidelijk negatief
Het derde rapport over platformwerk in Duitsland is zojuist gepresenteerd als onderdeel van het internationale Fair Work-project. De wetenschappers uit Oxford, Berlijn en Potsdam vellen een vernietigend oordeel over Uber en Bolt: beide platforms krijgen 0 van de 10 mogelijke punten voor eerlijk werk.
Directeur Michael Oppermann van de Duitse taxi- en huurauto-organisatie BVTM over de resultaten: “Uber en Bolt hebben jammerlijk gefaald. Als men de arbeidsomstandigheden van deze platformen nuchter en wetenschappelijk afmeet aan de minimumnormen voor eerlijk werk, ontstaat er een schokkend beeld. Ze presteren slechter dan Lieferando, slechter dan Flink en zelfs slechter dan Uber in eerdere rapporten presteerde.”
In 2020 en 2021 scoorde Uber nog elk jaar één op de tien punten, maar in 2025 wordt Uber zonder enige punten uitgeschakeld. Oppermann: “De trend onder mobiliteitsplatforms is duidelijk negatief. In 2020 behaalden ze gemiddeld vijf punten, in 2021 één, en nu nul punten. De situatie van chauffeurs, die steeds afhankelijker worden van deze platformen, wordt steeds nijpender. De bevindingen van het Fairwork-rapport moeten politici wakker schudden. Dit kan niet zo doorgaan.”
Veel steden bespreken momenteel de invoering van minimumprijzen voor platformritten. Heidelberg maakte daarmee onlangs een begin. Oppermann: “Minimumtarieven beschermen de belangen van het openbaar vervoer, ze beschermen taxi’s als onderdeel van het openbaar vervoer, en ze beschermen ook chauffeurs. Hoewel minimumtarieven op zichzelf de excessen van platformkapitalisme niet zullen stoppen, verlichten ze wel een deel van de druk op de markt, die zich maar al te vaak manifesteert in sociale dumping en uitbuiting. Dat sommige steden nog steeds aarzelen over minimumprijzen voor platformritten is onbegrijpelijk in het licht van de Fairwork-resultaten.” De invoering van minimumtarieven valt onder de verantwoordelijkheid van steden en districten; deze optie werd in 2021 expliciet in de federale wetgeving opgenomen
Een voorbeeld uit München: een uurtarief van € 40 zou nodig zijn om de kosten te dekken. Uber en andere bedrijven zitten hier volgens eigen zeggen aanzienlijk onder en lijden een verlies van ongeveer € 12 per uur, wat resulteert in fraude met lonen, sociale premies en belastingen. Alleen minimumtarieven voor taxidiensten kunnen dergelijke sociale dumping voorkomen en op lange termijn eerlijke concurrentie garanderen voor een goed functionerend vervoerssysteem in steden. Een lagere prijslimiet is dringend nodig, omdat anders de concurrentie tussen platformen ten koste gaat van chauffeurs.
Het rapport stelt: “Het Fairwork-rapport van dit jaar voor Duitsland laat geen vooruitgang zien op het gebied van eerlijke arbeidsomstandigheden. Integendeel: vergeleken met de bevindingen van de rapporten van 2020 en 2021 is een verslechtering waarschijnlijker.” Het vervolgt: “De ontwikkelingen in de taxi- en bezorgsector onderstrepen het belang van effectieve regulering van tussenpersonen en onderaannemers met betrekking tot arbeidsvoorwaarden.”
De onderzochte criteria waren eerlijke beloning, eerlijke arbeidsomstandigheden, eerlijke contracten, eerlijke managementprocessen en eerlijke medezeggenschap.
- Wetenschappelijk FairWorks-rapport 2025: Uber en Bolt falen op alle punten; De trend voor mobiliteitsplatforms is duidelijk negatief. Redactiefoto.