Londense metro compleet plat voor tweede maal deze week
Lopen, fietsen en thuiswerken zijn vandaag de alternatieven voor inwoners van Londen die door de tweede 24-uursstaking deze week verstoken zijn van de ‘tube’, de Londense metro. In totaal is dit de derde staking in korte tijd die de metro treft.
Transport for London (TfL) zei te verwachten dat alle metrolijnen in de Britse hoofdstad vandaag niet worden bediend, en adviseerde reizigers om waar mogelijk thuis te werken, te lopen of te fietsen, of om drukte en vertraging in te plannen als ze alternatieve verbindingen (treinen of bussen) gebruiken voor essentiële trips. Taxichauffeurs meldden meteen vanochtend al een enorme drukte. Bij de meeste stations heeft de taxisector ‘marshalls’ ingezet, die de klantenstroom in ordelijke banen leiden en waar mogelijk reizigers combineren naar bestemmingen die dicht bij elkaar liggen.
De 24-uursstaking, die om middernacht begon, volgt op een soortgelijke staking afgelopen dinsdag door leden van de RMT-vakbond in een geschil over banen en pensioenen. TfL wilde proberen daar waar mogelijk beperkte metrodiensten in te zetten, voornamelijk op de bovengrondse lijnen buiten het centrum.
TfL hoopt afsluitingen op het bovengrondse net te voorkomen, maar de metrodiensten en buslijnen zullen naar verwachting extreem druk zijn.
Veel busdiensten waren tijdens de staking op dinsdag in de avondspits overvol, waardoor mensen niet konden instappen en strandden. Er waren lange wachtrijen voor bussen en taxi’s te zien buiten de belangrijkste treinstations in het centrum van Londen, omdat de vraag vele malen groter was dan het aanbod.
De gevolgen van de staking hielden aan tot gisteren, met metrodiensten die later in de ochtend begonnen dan normaal en sporadische verstoringen op sommige routes. De ochtendspits op vrijdag zal naar verwachting net zo verstoord zijn als op woensdag, met metrodiensten die pas vanaf 8.00 uur ’s ochtends beginnen, aldus TfL.
Het geschil is een resultaat van de financiële crisis die is ontstaan door de terugloop van reizigers tijdens de coronacrisis. De regering heeft de druk op TfL opgevoerd om bezuinigingen in te voeren. Burgemeester Sadiq Khan heeft ermee ingestemd om de pensioenregeling van TfL te herzien als voorwaarde voor de noodfinanciering door de centrale overheid, en om het ondergrondse personeelsbestand met ongeveer 10% te verminderen door medewerkers op stations niet te vervangen wanneer ze vertrekken of met pensioen gaan.
De vakbond RMT heeft de conservatieve regering van Boris Johnsson ervan beschuldigd “cynisch een crisis te construeren”, en zei dat burgemeester Khan moest opkomen voor de metrowerkers. De algemeen secretaris, Mick Lynch, zei: “Als Sadiq Khan evenveel tijd zou besteden aan het onder druk zetten van ministers voor een lange-termijnfinanciering van TfL, in plaats van hun bezuinigingsagenda te accepteren en onze leden aan te vallen, zou er geen staking nodig zijn. Maar zoals het er nu uitziet, wordt het personeel van de ‘tube’ geconfronteerd met een terugval in hun pensioen en raken minstens 600 mensen hun baan kwijt als de overheid zijn zin krijgt.” Volgens TfL, dat deze lezing bestrijdt, is de vakbondsactie volstrekt onnodig.
- Londense metro compleet plat voor tweede maal deze week. Foto TfL.