FNV: merendeel buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakte zaterdag; werkgevers (VWOV) begrijpen de staking niet
Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakte – in het vervolg op de eerdere twee estafettestakingen van de FNV – zaterdag, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. “Zo’n 75 procent heeft het werk neergelegd. We zitten goed op koers.” Vakbond CNV Vakmensen voert geen actie. Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kon ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan.
De chauffeurs staakten zaterdag voor een hoger loon en een lagere werkdruk. “De dienstregelingen voor buschauffeurs zijn heel erg zwaar”, legt Van der Gaag uit. “Er is een tekort aan personeel en het ziekteverzuim neemt enorm toe. Ondertussen worden dienstregelingen steeds voller gepland en komt er veel druk te liggen op de pauzes.” FNV koos het weekend voor de staking omdat het scholieren in hun eindexamens niet wilde lastigvallen met een staking. “Maar we wilden wel echt nu een signaal afgeven, aldus Van der Gaag.”
Het ov zit na coronacrisis nog in een moeilijke situatie en voorzitter Kagie van de werkgeverskant (VWOV) zegt de staking daarom niet goed te begrijpen. “We hebben nu ongeveer 60 procent van onze reizigers terug. Lange tijd hebben we met lege bussen gereden.” Om deze moeilijke tijd af te sluiten, is volgens de VWOV een overbruggings-cao nodig. Kagie zegt dat hij over de werkdruk tot voor kort nog geen commentaar had gehoord. “FNV wil heel veel meer geld, terwijl de andere vakbond CNV al gezegd heeft akkoord te zullen gaan met de cao zoals die er nu ligt.” Volgens het cao-voorstel moeten de lonen in juli 2,8 procent omhooggaan. “Hoger dan ons eindbod gaan we niet.”
• FNV: merendeel buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakte zaterdag; werkgevers (VWOV) begrijpen de staking niet. Foto FNV.