FlixBus en Scania werken samen in verduurzaming langeafstandsreizen door Irizar-bussen op LNG en Bio-LNG te laten rijden
Ter gelegenheid van de Europese Mobiliteitsweek 2023 kondigen Flix en Scania een langdurige samenwerking aan om duurzamere langeafstandsreizen mogelijk te maken. De twee bedrijven zien deze samenwerking als een kans om de groene transitie in mobiliteit te versnellen door nieuwe oplossingen te ontwikkelen en de benodigde infrastructuur plannen te beïnvloeden.
Als eerste doelstelling willen de twee bedrijven tot 50 LNG-touringcars (Liquefied Gas) van de FlixBuspartners in hun vloot uitrusten. De gebruikte technologieën, ontwikkeld en geproduceerd door Scania, zijn ontworpen om het gebruik van LNG en Bio-LNG (LBG) te combinerenen daarmee de overgang naar de meest duurzame gasoplossing te versoepelen. In de beginfase van het project zullen de bussen rijden op verschillende brandstofmixen van bio- en fossiele oorsprong. Het doel van het project is om het aandeel bio-LNG (LBG) uit organisch afval in dergelijke mengsels geleidelijk te vergroten totdat de touringcars volledig op bio-LNG rijden, wat resulteert in een verwachte CO2-emissiereductie van gemiddeld ongeveer 80%.
Dit doel past in het kader van Flix’ langetermijndoelstelling van koolstofneutraliteit. De bouw van deze bussen is naar verwachting eind 2025 afgerond. Irizar, een wereldwijde bus- en touringcarfabrikant, integreert de Irizar i6s Efficient met het Scania-chassis. Scania’s eerdere ervaring met biogasbussen heeft het al mogelijk gemaakt om de CO2 uitstoot sterk te verminderen in vergelijking met diesel, samen met het verlagen van het geluid, terwijl nog steeds wordt vertrouwd op het vermogen en koppel van gelijkwaardige dieselmotoren.
Deze voordelen maken, aldus beide partners, biogas een haalbare en circulaire optie voor bedrijven die lange afstanden afleggen en die hun duurzame prestaties willen verbeteren. Terwijl steeds meer exploitanten in het lokale openbaar vervoer zich aansluiten bij de strijd tegen klimaatverandering door schone energiebronnen te omarmen, is er nog steeds geen technologie die emissievrij busvervoer over lange afstanden mogelijk maakt. Daarom wordt het steeds belangrijker voor bedrijven in de bussector om het probleem van verkeersvervuiling aan te pakken en effectieve manieren te vinden, zoals biogastechnologieën, om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Dit is in overeenstemming met de allesomvattende ESG-visie die Flix en Scania delen, een visie die niet alleen de milieuaspecten behandelt, maar ook de sociale en economische impact van iemands overkoepelende bedrijfsactiviteiten. In overeenstemming met zijn technologieneutrale houding, samen met biogas, onderzoekt Flix momenteel ook andere oplossingen voor langeafstandsreizen om samen met zijn buspartners te implementeren.
“We willen graag elke haalbare kans aangrijpen om onze ecologische voetafdruk op het milieu te verkleinen, waarbij de transformatie van het wagenpark cruciaal is,” zegt Fabian Stenger, Chief Operating Officer bij Flix: “We willen graag elke haalbare kans aangrijpen om onze ecologische voetafdruk op het milieu te verkleinen, waarbij de transformatie van het wagenpark cruciaal is. Scania is een uiterst waardevolle partner voor Flix en onze bus operators, die het bedrijf in verschillende landen aanvoeren, en we zijn blij dat we kunnen vertrouwen op hun langetermijnexpertise en knowhow om bij te dragen aan het hervormen van langeafstandsmobiliteit”.
Johanna Salomonsson Lind, SVP en Head of People Transport Solutions bij Scania, voegt daar aan toe: “Onze ambitie is om een voorloper te zijn in de transitie naar duurzaam transport, en deze samenwerking met Flix is een belangrijke stap in die richting. Biogasoplossingen zijn echt circulair en ze zijn hier en nu te implementeren, waardoor ze vandaag een duurzame oplossing bieden die voldoet aan de klimaatdoelstellingen en de sociale verantwoordelijkheid versterkt.”
- FlixBus en Scania werken samen in verduurzaming langeafstandsreizen door Irizar-bussen op LNG en Bio-LNG te laten rijden. Redactiefoto.