Cees Meester: “Als we onze mond hadden gehouden, hadden we wél geld gekregen,”
In 2000 kwam er een nieuwe taxiwet die bedoeld was om de kwaliteit van de taxi’s te verbeteren, de ritten goedkoper te maken en de criminaliteit in de taxiwereld fors te verlagen. Dure, bestaande taxivergunningen waren opeens niets meer waard en dat wekte destijds een enorme woede. Maar die liberalisering van de taximarkt pakte averechts uit, is links en rechts te horen onder taxichauffeurs. “We zeiden toen al dat het precies andersom zou gebeuren en in die werkelijkheid leven we nu.”
Tot de komst van de nieuwe taxiwet had Taxicentrale Amsterdam (TCA) het monopolie op taxiritten in de hoofdstad. Met de komst van TCA-concurrent TaxiDirekt brak ‘de pleuris’ uit, maar van het terugdringen van de criminaliteit kwam weinig terecht, noch binnen, noch buiten de TCA. Taxichauffeurs Jan en Cees zagen het gebeuren en meldden zich met meerdere misstanden bij de politie en moesten dat bekopen met broodroof, intimidatie en zware bedreigingen. “Als we onze mond handden gehouden, hadden we wél geld gekregen,” aldus Cees Meester.
Met een gunstige uitspraak van de Ondernemingskamer in een procedure die 229 TCA-chauffeurs tegen de bedrijfstop lijkt de kous af. Maar eind 2007 wordt een strafrechtelijk onderzoek naar de TCA-top geseponeerd dat al zeven jaar loopt. Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel vermoedt dat achter de schermen uiteindelijk een overeenkomst is gesloten. “Wat denk ik absoluut een rol heeft gespeeld is dat het OM helemaal geen zin had om in die beerput te roeren en er uit hele pragmatische overwegingen van afzag.”
Voor Van den Heuvel zijn de TCA-klokkenluiders nog altijd de helden van de toenmalige taxiwereld. “Ze hebben er een heel zware prijs voor betaald, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat het hele moeras waarin de hele TCA terecht was gekomen weer een beetje werd gedempt.” Vermoed wordt dat het vertrek van officier van Justitie Joost Tonino in 2004 een grote rol speelde bij het stranden van het strafrechtelijk onderzoek: hij pakte zijn biezen nadat hij zijn computer met geheime TCA-dossiers langs de kant van de weg heeft gezet.
Nota bene een TCA-chauffeur vindt de computer en brengt hem, uiteindelijk, naar misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Volgens de toenmalige TCA-directie wist het OM al in 2001 dat er geen onverkwikkelijkheden hadden plaatsgevonden bij het taxibedrijf, om de zaak vervolgens nog zes jaar te rekken. Een advocaat die namens chauffeurs Jan en Cees inzage krijgt in het dossier treft daartussen níet de verklaringen die beiden hebben afgelegd, en die dus zeker wél bestaan, zegt ’t Sas: ‘Waarom is dit toch zo ingewikkeld?’
- Cees Meester: “Als we onze mond hadden gehouden, hadden we wél geld gekregen,” Foto Cees Meester.