Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van Van Hool, mag Van Hool’s afdeling industriële voertuigen niet overnemen
Marc Van Hool, de kleinzoon van de oprichter van het failliete Van Hool uit Koningshooikt (Lier), mag het bedrijf van zijn grootvader niet overnemen. Marc Van Hool had met zijn investeringsfonds CIM Capital protest aangetekend tegen de verkoop van de afdeling industriële voertuigen aan het Zuid-Afrikaanse GRW, partnerbedrijf van Schmitz Cargobull.
Van Hool is op 8 april failliet verklaard. 2.400 mensen hebben daardoor hun job verloren. Maar vorige week raakte in de Gazet van Antwerpen bekend dat het Zuid-Afrikaanse bedrijf GRW vanaf 1 augustus vaste contracten gaat geven aan de tweehonderd interimkrachten die het vandaag op de site Van Hool tewerkstelt. Zij maken daar industriële voertuigen. GRW wil tot 350 mensen in dienst nemen en ook een nieuwe fabriek bouwen op het voormalige terrein van Van Hool.
Tot gisteren, maandag, hing er een schaduw over al die plannen. Dat komt omdat CIM Capital, samen met de partnerbedrijven Lastertek (dat aan lasersnijden doet) en Delcrinvest (een vastgoedinvesteerder), bij de Antwerpse ondernemingsrechtbank protest had aangetekend tegen de verkoop van Van Hool aan GRW.
De groep rond CIM Capital argumenteert dat het niet genoeg tijd en geen eerlijke kans heeft gekregen om een goed onderbouwd bod voor de overname van de divisie van de industriële voertuigen uit te brengen. Marc Zwaaneveld, de voormalige co-CEO van Van Hool, zei daarentegen dat CIM Capital geen duidelijk visie had op Van Hool én dat het bedrijf zelf aangaf dat het op korte termijn geen geld had om delen van de busbouwer over te nemen.
CIM Capital trekt nu aan het kortste eind. De ondernemingsrechtbank van Antwerpen heeft de klacht van CIM Capital en zijn partners maandag onontvankelijk verklaard. De rechtbank haalt onder meer aan dat de groep rond CIM Capital pas op 6 mei de curatoren van Van Hool heeft gedagvaard, terwijl de bedrijven al op 10 april via de pers hadden vernomen dat de curatoren GRW als overnemer hadden aangewezen. De rechtbank zegt ook dat Lastertek wél alle nodige informatie had om een goed bod te doen op de industriële voertuigen. Lastertek had die informatie omdat het als schuldeiser van Van Hool het faillissementsdossier dus al van in het prille begin kon inkijken. De rechtbank argumenteert verder ook dat CIM Capital zelf geen schuldeiser is van Van Hool en dus geen rechtstreeks belang kan aantonen in deze zaak.
- Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van Van Hool, mag Van Hool’s afdeling industriële voertuigen niet overnemen. Illustratie Van Hool.