FlixBus lanceert samen met vier touringcarbedrijven vijf bio LNG-bussen op verbinding Amsterdam – Brussel
Gisteren, op 10 oktober, onthulde FlixBus samen met Shell, Scania, Kupers Touringcars en Staf Cars, in Eindhoven zijn nieuwe bioLNG-bussen. Aansluitend aan de presentatie van de eerste twee touringcars op bioLNG, kondigt FlixBus vandaag aan dat busmaatschappijen Kupers Touringcars, Staf Cars, De Vrij Travel en BigM in totaal vijf nieuwe “bioLNG-bussen” zullen laten rijden op de FlixBus-route Amsterdam-Brussel.
De nieuwe voertuigen zijn het resultaat van de vloottransformatiestrategie van Flix die tot uitdrukking is gekomen in een partnerschap dat in november 2022 met Shell is opgezet voor de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen. In een ander langdurig partnerschap met Scania, van september 2023, moet het gebruik van biogas in busreizen worden verbeterd.
Drie van de vijf bussen vervangen bussen die op diesel rijden, terwijl twee nieuw zijn op het FlixBus-netwerk. Ze gaan allemaal rijden op de lijn Amsterdam – Brussel, een van de top 5 routes in het FlixBus-netwerk in Europa. De bussen zijn allemaal Irizar I6s-touringcars met de 13-liter 410 pk Scania-gasmotor. Deze gasmotoren staan bekend om hun brandstofefficiëntie. De touringcars kunnen een actieradius van ongeveer 1.000 kilometer halen. Op biogas kan de CO2-reductie oplopen tot 90% in vergelijking met een normale diesel.
BioLNG-tanken vereist specifieke veiligheidsmaatregelen en protocollen waarvoor de FlixBus-chauffeurs die de lijnen op die bussen bedienen, zijn opgeleid. Tot deze maatregelen behoort het dragen van een specifieke uitrusting, waaronder veiligheidsbrillen en speciale handschoenen, omdat het aardgas vloeibaar wordt gemaakt door het af te koelen tot een zeer lage temperatuur tussen -120°C en -162°C.
Pablo Pastega, VP West-Europa bij FlixBus: “Het is een belangrijke nieuwe stap in onze strategie voor vloottransformatie. Dank aan Shell en Scania, wiens betrokkenheid bij het promoten van alternatieve brandstoffen voor zware voertuigen ongeëvenaard is, en aan de buspartners van Flix, wiens toewijding aan duurzaam transport onomstotelijk wordt bewezen door de inspanningen en investeringen die zij hebben gedaan om hun FlixBus-vloot te vernieuwen. Deze vijf bussen zullen rijden op een van de populairste routes van FlixBus ter wereld. Het zal een aanzienlijke jaarlijkse vermindering van CO2-uitstoot mogelijk maken en een sterk signaal afgeven over de betrokkenheid van de bedrijven bij het duurzamer maken van wegtransport.”
Flix richt zich op een steeds groeiende markt voor langeafstandsbussen en -treinen en wordt aangestuurd door een toenemend bewustzijn voor het milieu in de samenleving en streeft ernaar om in 2040 in Europa en wereldwijd in 2050 koolstofneutraal te worden. Om de voortgang binnen een wetenschappelijk erkend kader te beoordelen, heeft Flix kortetermijndoelen voor emissiereductie vastgesteld met het Science Based Targets-initiatief. De strategie voor vloottransformatie bestaat uit de progressieve transformatie van de touringcarvloot van onze partners door het gebruik van brandstoffen en aandrijftechnologieën te verbeteren die duurzamere alternatieven voor diesel bieden. In dit opzicht is Bio-LNG veelbelovend, omdat het niet alleen de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert, maar ook organisch afval recycleert.
In het oktobernummer van Magazine Personenvervoer dat op 30 oktober uitkomt, komen we uitgebreid terug op de initiatieven van FlixBus, Shell, Scania, Kupers Touringcars en Staf Cars.
- FlixBus lanceert samen met vier touringcarbedrijven vijf bio LNG-bussen op verbinding Amsterdam – Brussel. Redactiefoto.
- BioLNG-tanken vereist specifieke veiligheidsmaatregelen en protocollen waarvoor de FlixBus-chauffeurs die de lijnen op die bussen bedienen, zijn opgeleid. Redactiefoto.