Doelgroepenvervoer Rotterdam: juridische strijd Trevvel zet belangrijke vervoersdienst onder druk
De juridische strijd tussen de Rotterdamse doelgroepenvervoerder Trevvel en de gemeente Rotterdam heeft de aanbesteding voor het doelgroepenvervoer voorlopig stilgelegd.
Hierdoor ontstaat onzekerheid over het vervoer van kwetsbare groepen, waaronder ouderen en kinderen, vanaf de zomer van 2025. Het huidige contract met Trevvel loopt af op 21 juli 2025. Met een uitspraak in het kort geding pas op 10 februari volgend jaar, komt de voorbereidingstijd voor een nieuwe vervoerder ernstig in het gedrang, noteert vakblad Pitane Blue.
Volgens Mirl de Bruin, algemeen directeur van Trevvel, is minimaal zes maanden nodig om een nieuwe vervoerder klaar te stomen voor de dagelijkse logistiek van duizenden passagiers. Dit betekent dat er een enorm tijdsdruk ontstaat zodra de rechtbank haar oordeel velt. De stilgelegde aanbesteding moet dan opnieuw worden opgestart, een vervoerder moet worden gekozen en deze moet zich voorbereiden op het opzetten van een operationele dienst.
In de dagvaarding, die in handen is van het AD, uit Trevvel haar zorgen over de korte termijn. De Bruin benadrukt dat de gemeente een plan moet hebben om te voorkomen dat kwetsbare kinderen niet meer naar school kunnen of ouderen hun dagelijkse zorg missen als er op 22 juli 2025 geen nieuwe vervoerder operationeel is.
De gemeente Rotterdam heeft de aanbesteding van het doelgroepenvervoer tijdelijk stilgelegd na een juridische ingreep door vervoerder Trevvel. Het bedrijf, dat de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor het vervoer van kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, kinderen en mensen met een beperking, heeft een kort geding aangespannen. Trevvel stelt dat de voorwaarden van de nieuwe aanbesteding onrealistisch en onredelijk zijn. Volgens het bedrijf gaan de eisen gepaard met een stevige bezuiniging van miljoenen euro’s en extra verplichtingen, waaronder de vernieuwing van het wagenpark.
Het stilleggen van de aanbesteding raakt direct de meest kwetsbare groepen in Rotterdam. Duizenden kinderen, veelal met speciale behoeften, zijn afhankelijk van betrouwbaar vervoer om naar school te gaan. Daarnaast gebruiken ouderen en mensen met een beperking het doelgroepenvervoer om bijvoorbeeld dagbestedingen of medische afspraken te bereiken.
De juridische stap roept vragen op over de toekomst van het contract en de positie van Trevvel binnen het Rotterdamse vervoerslandschap. Het bedrijf kampt al jaren met kritiek op haar dienstverlening en zou volgens sommigen tekortgeschoten zijn in het naleven van de contractuele verplichting.
- Doelgroepenvervoer Rotterdam: juridische strijd Trevvel zet belangrijke vervoersdienst onder druk. Foto Trevvel.