Nieuwe wetgeving voor taxisector vastgesteld: realtime toezicht op taxichauffeurs wordt de norm
Op 2 april jl. is de wijziging van het Besluit personenvervoer 2000 en het Arbeidstijdenbesluit vervoer definitief vastgesteld, meldt vakblad Pitane Blue. Deze beslissing markeert het officiële startpunt van een ingrijpende vernieuwing in de manier waarop arbeids- en rusttijden van taxichauffeurs worden geregistreerd en gecontroleerd. Door deze vaststelling heeft de regering formeel goedkeuring gegeven aan de invoering van de Centrale Database Taxivervoer (CDT), waarmee een nieuw tijdperk aanbreekt in het toezicht binnen de taxibranche.
Met de bekrachtiging door de Raad van State is de nieuwe regelgeving klaar voor publicatie in het Staatsblad, waarna de wet binnen afzienbare tijd in werking zal treden. De formele vaststelling betekent dat de tekst van het besluit nu onherroepelijk is. Dit houdt in dat alle betrokken partijen, van taxiondernemingen tot handhavingsinstanties, zich moeten voorbereiden op de implementatie van het nieuwe systeem dat vanaf nu als norm geldt.
De kern van de wijziging is de introductie van de CDT, een centrale databank waarin gegevens over werk- en rusttijden van chauffeurs digitaal en direct worden verzameld. Dit biedt de Inspectie Leefomgeving en Transport voortaan de mogelijkheid om in real-time toezicht te houden, zonder dat er fysiek een controleur aan te pas hoeft te komen. De vaststelling van deze maatregel betekent dat het oude systeem, gebaseerd op de Boordcomputer Taxi, langzaam zal worden uitgefaseerd. De BCT, die jarenlang standaard was in iedere taxi, wordt overbodig. Hierdoor komen kostbare en tijdrovende handelingen zoals het wisselen van kaarten te vervallen.
Door de formele goedkeuring verandert ook het Arbeidstijdenbesluit vervoer. De nieuwe versie sluit aan op de digitale registratiemethode van de CDT. Daarmee verdwijnt het papieren tijdperk definitief uit de dagelijkse praktijk van duizenden taxichauffeurs. De digitale gegevensaanlevering stelt toezichthouders in staat om sneller en gerichter in te grijpen bij overtredingen en zorgt voor een grotere transparantie binnen de sector.
Wat ooit begon als een papieren rittenstaat is nu omgevormd tot een volledig digitaal netwerk waarin elke beweging van de chauffeur nauwkeurig wordt vastgelegd. De inspectie heeft voorafgaand aan de vaststelling onderzoek gedaan naar de praktische uitvoerbaarheid van het nieuwe systeem. Daarbij werd gelet op handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudebestendigheid. De uitkomst leidde tot enkele belangrijke aandachtspunten, die nu verder worden uitgewerkt. Zo is het nodig om duidelijkheid te scheppen over bepaalde definities en de rol van ICT-leveranciers die verantwoordelijk zijn voor de digitale koppeling met de CDT. Ook moeten er heldere afspraken komen over wat er gebeurt bij technische storingen, zowel bij de overheid als bij de taxibedrijven zelf.
Nu de maatregel definitief is vastgesteld, is het aan de branche om zich voor te bereiden op de omschakeling. Voor veel bedrijven betekent dit investeren in nieuwe technologie en aanpassen van de werkwijze. De overheid heeft daarvoor een overgangsperiode ingesteld, zodat ondernemers de tijd krijgen om zich aan te passen. Tot en met eind 2027 mag men nog gebruik maken van de oude BCT. Vanaf januari 2028 is uitsluitend gebruik van de CDT toegestaan.
De vaststelling van deze nieuwe regelgeving markeert niet alleen een administratieve mijlpaal, maar luidt ook een fundamentele verandering in voor iedereen die actief is in het taxivervoer. De sector staat daarmee aan de vooravond van een digitale toekomst die streng, transparant en efficiënt belooft te zijn.
- Nieuwe wetgeving voor taxisector vastgesteld: realtime toezicht op taxichauffeurs wordt de norm. Controle onderweg vervalt. Foto ILenT.