EU plant nieuw elektronisch toegangssysteem, maar verandering kost tijd
Een nieuw Europees inreissysteem zal in de toekomst alle bewegingen van niet-EU-burgers binnen het Schengengebied documenteren. Volgens de EU zal de invoering van het zogenoemde Entry/Exit System (EES) geleidelijk plaatsvinden. Er is echter nog geen concrete startdatum voor het nieuwe systeem vastgesteld
Om illegale migratie beter te kunnen beheersen, wil de EU de weg vrijmaken voor dit nieuwe elektronische inreissysteem. Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de regeringen van de lidstaten zijn in Brussel overeengekomen om het zogenoemde Entry/Exit System (EES) geleidelijk in te voeren, zo staat in een verklaring. In de toekomst zal het systeem automatisch registreren welke niet-EU-burgers een EU-lidstaat binnenkomen of verlaten, met behulp van biometrische gegevens zoals vingerafdrukken en gezichtsopnames.
Het nieuwe inreissysteem moet illegale migratie beter beheersen en identiteitsfraude moeilijker maken. De database moet onder andere inzichtelijk maken of mensen langer in het Schengengebied verblijven dan toegestaan. Lidstaten moeten in de toekomst realtime toegang hebben tot de reisgegevens en de verblijfsstatus van onderdanen van derde landen.
Er is een introductiefase van zes maanden gepland: gedurende de eerste twee maanden mogen staten het systeem zonder biometrische gegevens gebruiken. Vanaf de derde maand moet minimaal 35 procent van de grensovergangen via het nieuwe systeem verlopen.
De volledige ombouw moet uiterlijk na zes maanden plaatsvinden. Tot die tijd zal er nog steeds handmatig worden gestempeld. De verantwoordelijke EU-commissaris Magnus Brunner benadrukte dat het inreissysteem moet helpen om de bestaande kloof te dichten. “Voor het eerst beschikken we over volledige, betrouwbare, real-time informatie over wie het Schengengebied binnenkomt en verlaat”, aldus de minister in een verklaring.
Er is nog geen concrete startdatum voor het nieuwe systeem vastgesteld. Volgens de mededeling van de EU-lidstaten is hiervoor een afzonderlijk besluit van de Commissie nodig. De nu bereikte overeenkomst moet nog formeel door de Raad en het Parlement worden bevestigd.
- EU plant nieuw elektronisch toegangssysteem, maar verandering kost tijd. Redactiefoto.