Taxichauffeurs in heel Frankrijk demonstreerden gisteren tegen tariefplan zittend ziekenvervoer
Onvrede over de tarieven van het zittend ziekenvervoer is niet beperkt tot Nederland. In Frankrijk lopen al meer dan een jaar protesten tegen een nieuw tariefplan van de Franse overheid met betrekkning tot het zittend ziekenvervoer. Voaral voor taxiondernemers buiten de grote en middelgrote steden pakken deze tariefvoorstellen zeer negatief uit.
Daarom kwamen gisteren, maandag, duizenden taxichauffeurs in heel Frankrijk bijeen om te protesteren tegen de nieuwe tarieven die de zorgverzekeraars willen opleggen aan geregistreerde chauffeurs voor patiëntenvervoer. In december demonstreerden taxichauffeurs ook al om hun zorgen over dit project te uiten. Vooral taxibedrijven op het platteland voor wie medisch vervoer een belangrijk deel van de omzet vormt, worden getroffen.
De taxi’s verheffen hun stem. In het licht van de voorgestelde nieuwe prijzen voor ziekenvervoer deden de samenwerkende vakbonden van taxichauffeurs gisteren, maandag 19 mei, een oproep tot actie. Er vonden overal in Frankrijk demonstraties plaats, vooral in de grote steden. De meeste deelnemers bevonden zich echter in Parijs en Pau, de geboorteplaats van premier François Bayrou.
In de hoofdstad Parijs verzamelen taxichauffeurs zich elke dag deze week vanaf 7.00 uur op de Boulevard Raspail. Deze wordt voor de gelegenheid afgesloten voor het verkeer. Er zal een stand worden opgezet op de kruising met de Boulevard Saint-Germain om de eisen van de taxisector kenbaar te maken. Dominique Buisson, federaal secretaris van de Nationale Taxi Federatie (FNDT), verwachtte alvast “meer dan 5.000 taxi’s”.
“We roepen op tot een interministeriële bijeenkomst in aanwezigheid van alle ministers. De staat moet ophouden op ons neer te kijken”, vertelde hij aan het Franse persbureau AFP. “Wij zijn verantwoording schuldig aan zeven ministeries: Transport, Binnenlandse Zaken, Financiën, Volksgezondheid… Tijdens de laatste vergadering in april op het ministerie van Transport was er geen enkele minister aanwezig; ze hadden allemaal interessantere dingen te doen”, vervolgde Buisson.
Volgens het Agentschap voor Zorgverzekeringen zal het nieuwe prijsmodel, dat nog door de overheid moet worden goedgekeurd, naar verwachting op 1 oktober ingaan. Doel is om de stijging van de uitgaven voor patiëntenvervoer te beheersen. Deze bedroegen in 2024 € 6,74 miljard, waarvan € 3,07 miljard voor vergunninghoudende taxi’s (+45% ten opzichte van 2019).
De betaling voor taxiritten is gebaseerd op een vast tarief voor het ophalen en een kilometervergoeding op basis van de tarieven die door de betreffende zorgverzekeraar zijn vastgesteld.
De sector zegt open te staan voor dialoog en is met name voorstander van gedeeld vervoer, maar roept op tot bevriezing van het huidige project, omdat het schadelijk is voor zowel patiënten als de chauffeurs.
- Taxichauffeurs in heel Frankrijk demonstreerden gisteren tegen tariefplan zittend ziekenvervoer. Redactiefoto.