Minder-hinder-plannen voor Antwerpen onvoldoende uitgewerkt; “Er is echt wel behoefte aan een treinstation op Antwerpen Linkeroever”
De reizigersorganisatie TreinTramBus (TTB) is niet overtuigd door het Antwerpse bereikbaarheidsplan voor de werkzaamheden aan de premetrotunnel tussen Centraal Station en Linkeroever in 2026. “Ze rekenen zich rijk”, zegt Peter Meukens van TTB in de Gazet van Antwerpen.
Pendelbussen en meer veerboten moeten Antwerpen bereikbaar houden. Alleen is TTB niet overtuigd. “Het idee van busjes met een capaciteit van vijftien passagiers inzetten langs de Waaslandtunnel gaat veel geld kosten omdat je ook veel chauffeurs nodig hebt”, zegt Peter Meukens. “Bovendien ga je daar niet de grote hoeveelheden mee kunnen verplaatsen. Pendelbussen via de Kennedytunnel gaan alleen een verschil kunnen maken als er ook een aparte busbaan komt in de tunnel, zeker in de richting van Linkeroever naar de rechteroever. Zonder een aparte strook zullen deze bussen stilstaan in de file. Je gaat dan extra voertuigen moeten inzetten om voldoende capaciteit te hebben tussen beide oevers. Ik zit toch met het gevoel dat de overheid zich rijk aan het rekenen is. De cijfers die ze geven rond extra capaciteit zijn zware overschattingen.”
Volgens Meukens blijft de beste oplossing een treinstation op Linkeroever. Dat station komt best aan de P&R Linkeroever. Dit hoeft volgens hem ook niet zoveel geld te kosten en kan snel worden gerealiseerd. “Voor de tulpenpluk in Berendrecht enkele weken geleden werd voor één dag een tijdelijk perron aangelegd. Het verschil met de tulpenpluk is dat de reizigers op Linkeroever sporen over moeten, maar dat kan worden opgelost met een noodbrug. Er is zelfs nog mogelijkheid tot extra capaciteit op die spoorlijn voor een stopplaats. Een tijdelijk treinstation is perfect mogelijk. Alleen moeten NMBS en Infrabel mee willen.”
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) uit zijn grote bezorgdheid over de tijdelijke sluiting van de Waaslandtunnel en de werken aan de premetrotunnel vanaf mei 2026. “De Waaslandtunnel is een cruciale verkeersader voor duizenden pendelaars, klanten en leveranciers die dagelijks de weg vinden naar onze Antwerpse ondernemers”, zegt Nico Volckeryck, regiodirecteur NSZ Groot-Antwerpen. “Een sluiting van drie maanden, gevolgd door langdurige werken aan de premetrotunnel, zal onvermijdelijk leiden tot aanzienlijke hinder en omzetverlies.”
De voorgestelde alternatieven van extra veerboten en pendelbussen stellen Volckeryck niet gerust. “Hoewel elke poging om de hinder te beperken toe te juichen is, moeten we kritisch zijn over de effectiviteit. Zullen er voldoende veerboten en bussen zijn? Zullen ze op de juiste frequentie varen en rijden? En zullen de aansluitingen naadloos verlopen? De ervaring leert ons dat grootschalige projecten vaak gepaard gaan met onvoorziene problemen. Daarom vragen we om duidelijke communicatie.”
Vlaams coalitiepartner Vooruit is scherp voor de voorgestelde maatregelen door Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA). De partij zit ook in Antwerpen mee in de meerderheid. “Wij willen een goed voorbereid mobiliteitsbeleid, geen communicatieshow”, zegt Vlaams Parlementslid Stephanie Vanden Eede. “Als maatregelen impact hebben op duizenden mensen, moet je die eerst doordenken en afstemmen, en niet lanceren via een persmoment. Het is toch vreemd dat wij als parlementsleden via de media moeten vernemen wat minister De Ridder van plan is om de grote hinder op te vangen.”
De Antwerpse oppositiepartij Groen is tevreden dat er een minder-hinderplan is. “Maar de inschatting dat 2.300 reizigers per spitsuur vlot de Schelde zullen kunnen kruisen, lijkt ons wishful thinking ”, zegt Bogdan Vanden Berghe, Vlaams Parlementslid en Antwerps fractieleider. “En hoe zorgen we ervoor dat de pendelbussen niet zelf in de file staan? De tweehonderd reizigers met de trein hangt af van de heropening van het station op Linkeroever.”
Groen wil ook dat bewoners van Linkeroever zo min mogelijk de Schelde moeten oversteken. “Zorg dat bewoners zo veel mogelijk lokaal terechtkunnen, bijvoorbeeld door de loketwerking, sociale dienstverlening en – waarom niet – de wekelijkse markt uit te breiden in samenwerking met het district Antwerpen en sociale partners”, zegt Vanden Berghe. “En bovenal: trek geen extra verkeer aan. Dat betekent jammer genoeg géén grote evenementen op Linkeroever in de zomer van 2026.”
“Beter laat dan nooit”, zegt Antwerps PVDA-gemeenteraadslid en bewoner van Linkeroever Peter Mertens. “Dit is voor de inwoners van Linkeroever een opluchting. Dat er een extra veerboot komt, en ook de diensturen worden uitgebreid, is een goede zaak. Waarom daar stoppen? Leg een extra veer in aan de Kennedytunnel. Zo verlicht je de druk op het andere veer.” Toch zit ook Mertens met vragen over de werken aan de Waaslandtunnel. Hij mist maatregelen om deze hinder op te vangen. Zelf stelt hij het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel voor.
Volgens Antwerps CD&V-fractieleider Pieter De Cock wordt in heel het plan een denkfout gemaakt, want niet elke tramreiziger moet de Schelde kruisen. “Aan de bereikbaarheid van de stad voor eigen inwoners lijkt compleet voorbijgegaan te worden, zowel voor de inwoners van de districten als voor de inwoners van Linkeroever. De Waaslandtunnel dient voor de lokale verbinding voor de inwoners van Linkeroever met de stad. Maar dat mag blijkbaar per direct op de helling om op termijn pendelbusjes met vijftien passagiers door te laten.”
- Peter Meukens (TTB) “Er is echt wel behoefte aan een treinstation op Antwerpen Linkeroever” Redactiefoto.