Belgische media: collega-vakbonden reageren verdeeld en weinig enthousiast op overeenkomst tussen ABVV-BTB en Uber
De vakbonden (niet alleen in België) strijden al jaren tegen de praktijken van apps als Uber en Deliveroo, maar nu verandert de socialistische vakbond ABVV-BTB plotseling haar opstelling: de bond heeft een ‘historisch’ akkoord met Uber gesloten om de chauffeurs te vertegenwoordigen en de sociale dialoog op te starten. Daarbij worden minstens vier overlegmomenten per jaar gepland, kan de BTB op termijn een afgevaardigde aanduiden en krijgt de vakbond een fysiek aanspreekpunt in het Belgische kantoor van Uber. “En dat ondanks dat de vakbond en Uber nog grondig verschillen over het statuut van de chauffeurs”, zegt Tom Peeters van BTB.
De vakbonden vinden dat de Uber-koeriers werknemers zijn en geen zelfstandigen. Loonafspraken maken, lijkt daarom moeilijk onder het akkoord. Maar Peeters wil wel met Uber werken rond veiligheid en gezondheid. Hij roept de zelfstandige chauffeurs en koeriers op om zich bij ABVV aan te sluiten. Gaat het dus om een verkapte ledenwerfactie?
Bij de christelijke vakbond ACV stuit het akkoord op onbegrip. “Dit komt voor ons als een complete verrassing”, zegt Martin Willems van ACV United Freelancers, de tak van de vakbond die zich inzet voor zelfstandigen zonder personeel. Willems zegt het onbegrijpelijk te vinden dat ABVV net nu een akkoord sluit. Er is nieuwe wetgeving op Belgisch en Europees niveau in aantocht die het platformwerk richting werknemersstatuut duwt. “Waarom een akkoord sluiten voor dat kader er is?”, vraagt Willems zich af in de Belgische media. Hij wijst er ook op dat de vakbonden nog met de platformdiensten in een juridische strijd verwikkeld zijn over juist dit statuut.
- Belgische media: collega-vakbonden reageren verdeeld en weinig enthousiast op overeenkomst tussen ABVV-BTB en Uber.