BTB-ABVV: ‘Agressie tegen buschauffeurs moet worden gestopt’
Ook de vakbond BTB-ABVV maakt werk van de toenemende agressiegevallen op bussen van De Lijn. De agressie tegen buschauffeurs neemt steeds extremere vormen aan, stelt de vakbond. Verbale en fysieke aanvallen, vandalisme en een groeiend gebrek aan respect maken de werkdag van chauffeurs onveilig en ondraaglijk. BTB-ABVV trekt opnieuw aan de alarmbel en eist nogmaals structurele maatregelen om de veiligheid van chauffeurs en passagiers te garanderen.
De cijfers spreken voor zich: het aantal incidenten op bussen blijft stijgen. In 2023 werden er meer dan 2.000 meldingen van agressie geregistreerd, en de verwachting is dat de cijfers van 2024 nog hoger zullen liggen. Lang niet alle gevallen worden zelfs gemeld. Het is overduidelijk: onze buschauffeurs worden steeds vaker het slachtoffer van respectloos en agressief gedrag.
“Het is onaanvaardbaar dat chauffeurs bijna dagelijks geconfronteerd worden met geweld en intimidatie,” stelt Frank Moreels, voorzitter van BTB-ABVV. “Deze mensen zorgen ervoor dat duizenden reizigers – van schoolkinderen tot pendelaars – veilig op hun bestemming komen. Het minste wat ze verdienen, is een veilige werkomgeving en respect.”
De voorstellen van Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA), zoals het invoeren van een tijdelijk busverbod voor agressieve passagiers en het dragen van een bodycam, zijn mogelijks een stap in de juiste richting en kunnen ontradend werken. Maar BTB-ABVV benadrukt dat dit niet zal volstaan. Er is dringend behoefte aan een breed pakket aan structurele maatregelen die agressie effectief aanpakken en het veiligheidsgevoel van chauffeurs en reizigers verhogen.
“We vragen al jaren om extra veiligheidsmaatregelen, maar het blijft bij halve oplossingen,” zegt Tom Peeters, adjunct federaal secretaris wegvervoer en logistiek bij BTB-ABVV. “Bussen moeten niet alleen uitgerust zijn met camera’s en beveiligde stuurcabines. Er moeten meer controleurs op de bussen en de politie moet sneller en doeltreffender kunnen ingrijpen bij incidenten. Ook steden en gemeenten kunnen hun verantwoordelijkheid opnemen door buurtwerkingen op te zetten voor probleemlijnen.”
Naast extra veiligheidsmaatregelen vraagt BTB-ABVV ook om bewustmakingscampagnes. Chauffeurs zijn een essentieel onderdeel van de publieke dienstverlening en verdienen respect van passagiers, werkgevers én de overheid. “We moeten ook inzetten op sensibilisering,” stelt Moreels. “Er moet een duidelijke boodschap komen: agressie tegen chauffeurs wordt niet getolereerd. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers, beleidsmakers én de samenleving om een veilige werkomgeving te garanderen.”
BTB-ABVV blijft zich verzetten tegen de normalisering van geweld en zal de druk op de overheid en werkgevers blijven opvoeren. De tijd van louter mooie woorden is reeds lang voorbij. We eisen concrete actie. Want laten we één ding duidelijk maken, de agressie tegenover buschauffeurs moet stoppen.
- BTB-ABVV: ‘Agressie tegen buschauffeurs moet worden gestopt’ Illustratie BTB-ABVV.