Drie dagen treinstaking in Groot-Brittannië, waarvan één met tegelijk een metrostaking in Londen
Naar schatting 40.000 medewerkers van verschillende Britse spoorwegmaatschappijen in Engeland zijn vanochtend in staking gegaan. Ook de mensen van de metro in Londen staakten vandaag voor één dag. Met uitzondering van een uitermate klein aantal nood-treinverbindingen lag het treinverkeer in vrijwel heel Engeland stil. In Wales en Schotland werd niet gestaakt, maar raakte het treinverkeer door de staking in Engeland flink ontregeld. Bij veel stations waren demonstrerende stakers te vinden. Dit beeld zal zich donderdag en zaterdag herhalen, wanneer er door de spoorwegwerkers weer wordt gestaakt.
De stakers, die worden gesteund door de machtige vakbond RMT, zijn ontevreden over de hoge inflatie en het verlies in koopkracht. Ook de reorganisaties en besparingen die de overheid binnen de spoorsector wil doorvoeren, stuiten op onbegrip. De vakbonden hopen dat de staking het begin kan zijn voor andere sectoren om ook de straat op te gaan en betitelen – vrij naar Shakespeare – de actiezomer als ‘The Summer of Discontent’ (De zomer van de onvrede). Elke beroepsgroep wordt geraakt door de gierende inflatie van nu al rond 9 procent.
De Britse regering beschuldigt de stakers ervan hun klanten – vooral forenzen – weg te jagen en daardoor exploitatietekorten nog verder op te laten lopen. Mobiliteitsminister Grant Shapps – die hoopt bij deze stakingen politiek garen te kunnen spinnen voor de conservatieve partij – hoopt op korte termijn uitzendkrachten op het spoor in te kunnen zetten. Dezelfde methode paste veerbootmaatschappij P&O, na het ontslag van 800 vaste medewerkers, eerder dit jaar toe. Het is tekenend dat Shapps weigert te gaan praten met de bonden omdat zij, volgens hem, moeten onderhandelen met Network Rail en niet met de regering. Maar die bepaalt natuurlijk uiteindelijk wel de speelruimte van de railsector. Vooral omdat na jaren van liberalisering, de Britse overheid weer een flinke vinger in de spoorpap heeft.
Volgens vakbond RMT ligt er een aanbod van de werkgevers van 2 tot 3 procent loonsverhoging. De vakbond wil minimaal 7 procent, omdat de inflatie – die nu al 9 procent is – de komende tijd tot 11 procent dreigt op te lopen. Maandag liep de RMT uit onvrede weg van de onderhandelingstafel. Maar de Britse regering deed geen enkele moeite de staking te voorkomen, omdat deze, net voor enkele lokale verkiezingen, de Conservatieven wel goed uitkomt.
De regering betoogt dat de staking schadelijk is voor alle andere mensen in het Verenigd Koninkrijk die voor hun woon-werkverkeer afhankelijk zijn van het ov.
- Drie dagen treinstaking in Groot-Brittannië, waarvan één met tegelijk een metrostaking in Londen. Foto RMT.