Elke dag in Vlaanderen 23 ongevallen met bussen en trams van De Lijn
Bussen en trams van De Lijn zijn in heel Vlaanderen almaar vaker betrokken bij verkeersongevallen, noteerde de Gazet van Antwerpen. Vorig jaar waren dat bijna 8.400 verkeersongevallen. Dat zijn gemiddeld elke dag maar liefst 23 incidenten. Een record bovendien: in vergelijking met 2023 steeg het aantal aanrijdingen met 20 procent. De politieke partij CD&V vraagt dat zowel aan de rijopleiding van de buschauffeurs als die van andere weggebruikers wordt gesleuteld. En zet ook vraagtekens bij flexi-jobbende chauffeurs.
De botsingen hebben soms dramatische gevolgen. Volgens cijfers van De Lijn, die CD&V-Vlaams Parlementslid An Christiaens opvroeg bij mobiliteitsminister Annick De Ridder (N-VA) geraakten bij verkeersongevallen met bussen en trams zo’n 1.531 mensen lichtgewond. 55 mensen raakten zwaargewond en 4 mensen lieten het leven. Vooral Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant scoren hoog.
CD&V toont zich daarom erg bezorgd over de stijging van het aantal verkeersongevallen bij De Lijn en roept op tot actie: “Zowel in de opleiding van chauffeurs, maar ook in de rijopleiding van andere weggebruikers, is nog winst te boeken”, beklemtoont Christiaens. Want in overgrote mate zijn het effectief andere weggebruikers die verantwoordelijk zijn voor een botsing met een bus of tram. “In slechts zo’n 15 procent van alle dossiers is De Lijn volledig of gedeeltelijk aansprakelijk gesteld.” Volgens Christiaens weten veel weggebruikers niet hoe ze zich op de openbare weg moeten gedragen wanneer er een bus of tram aankomt. “In de rijopleiding moet hier meer aandacht voor komen.”
Ook de liberale vakbond bij De Lijn wijst op het feit dat De Lijn-chauffeurs steeds vaker bij aanrijdingen betrokken zijn. “Terwijl het zelden de fout van de bus- of tramchauffeur zelf is”, onderstreept ACLVB-secretaris Sven Desmedt. “Toch zijn de consequenties dat chauffeurs en passagiers gewond raken, een bus die niet verder kan rijden. En veel tijdverlies voor reizigers.” Ook volgens Desmedt moet er dringend meer aandacht komen voor de verkeersregels rondom bussen en trams van De Lijn: “In steden blijft het te vaak gebeuren dat een auto nog snel voor een naderende tram een kruispunt oversteekt. Terwijl je als weggebruiker toch zou moeten weten dat een tram een lange remafstand heeft.”
Door de vele ongevallen zet CD&V ook vraagtekens bij het plan om bij De Lijn flexi-jobs in te voeren: denk aan chauffeurs die naast hun uren bij een touringcarbedrijf ook nog enkele uren voordelig bijklussen bij De Lijn. “We moeten waakzaam blijven over wie morgen met onze bussen rondrijdt.”
Voor CD&V moeten flexijobbende chauffeurs die bij De Lijn aan de slag willen daarom aan dezelfde selectieproeven en opleidingen voldoen als gewone buschauffeurs. “Vraag is echter of flexi-jobbers zo’n opleidingsperiode zullen zien zitten”, aldus nog Christiaens. Eerder toonden ook de vakbonden zich al kritisch: zij vrezen verkeersonveilige situaties doordat sommige flexi-chauffeurs veel te veel uren per dag achter het stuur van een bus zitten. Voor chauffeurs van het openbaar vervoer worden rij- en rusttijden niet geregistreerd.
Een chauffeur zonder rijbewijs D moet, naast selectieproeven, bij De Lijn een opleiding van zes weken doorlopen. “Wie al een rijbewijs D heeft en van een privaat busbedrijf naar De Lijn overstapt, krijgt – gelet op zijn bewezenberoepservaring – wel een verkort opleidingstraject aangeboden”, aldus de woordvoerder van De Lijn.
- Elke dag in Vlaanderen 23 ongevallen met bussen en trams van De Lijn. Redactiefoto.