Floya, MIVB’s MaaS-app moet de mobiliteit in Brussel nieuw leven inblazen
Floya (www.floya.brussels) is de nieuwe MaaS-app die de MIVB ontwikkelde voor Brussel. Alle beschikbare alternatieve mobiliteitswijzen in Brussel zijn (of worden) gebundeld in één enkele app voor de particuliere markt. De ambitie van deze Brusselse MaaS? De verplaatsingen te voet, met de fiets, step, bus, tram, metro, trein, deelwagen en taxi vergemakkelijken en alternatieven aanbieden voor het gebruik van de eigen wagen. Floya biedt een waaier aan oplossingen om zich beter te verplaatsen in de stad, dankzij een toegankelijker en geïntegreerd mobiliteitsaanbod op maat. Floya kan nu worden gedownload uit de appstores (iOS en Android).
Met Floya kunnen de gebruikers hun verplaatsingen in Brussel kiezen, beheren en betalen. MaaS (Mobility as a Service) integreert alle verschillende vervoersmiddelen, zowel openbaar als privé, in één enkel digitaal mobiliteitsplatform, waarmee je jouw traject kan plannen, reserveren en betalen. De ambitie van Floya is nieuwe gebruikers aansporen om de wagen thuis te laten voor verplaatsingen in de stad.
Floya is een app die het brede aanbod aan beschikbare mobiliteit in Brussel (stappen, bus, tram, metro, trein, taxi, deelstep, -fiets en -wagen) zichtbaarder en toegankelijker maakt. Floya biedt elke gebruiker een oplossing op maat van zijn of haar trajecten, met efficiëntere verplaatsingen als resultaat. De app wil de reiziger onbelemmerd en zonder onderbrekingen op de bestemming brengen, met het best mogelijke traject en de best mogelijke combinatie van vervoermiddelen. Niet alleen zoekt Floya naar het beste traject, de gebruiker kan ook in realtime worden geïnformeerd, tickets kopen en ze rechtstreeks vanuit Floya betalen.
Het woord Floya is kort en eenvoudig uit te spreken in alle in Brussel gesproken talen. Het roept een gevoel op van bewegingsvrijheid, de vrijheid om zich zelfstandig en in alle eenvoud te verplaatsen. Het is gebaseerd op het Noorse woord ‘Floy’, dat ‘vleugel’ betekent. Het logo en de kleuren van Floya zijn een verwijzing naar de MIVB, de ruggengraat van de mobiliteit in Brussel, en naar het Brusselse Gewest, opdrachtgever van deze nieuwe mobiliteitstoepassing. Het Floya-logo is een gestileerde weergave van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het kleurenpalet is een combinatie van de kleuren van de MIVB (blauw en rood) en van het Gewest (blauw, geel en grijs).
Op Floya zijn de vier Belgische ov-maatschappijen (MIVB, Tec, De Lijn, NMBS) te vinden, naast Villo (station-based deelfietsen), DOTT (free floating deelfietsen en -steps), TIER (free floating deelsteps), Cambio (station-based deelauto’s) en Poppy (free floating deelauto’s).
Deze eerste versie van Floya zal in de loop van de komende maanden nog worden uitgebreid, met nieuwe mobiliteitsdiensten en met nieuwe functies. Zo verwelkomt de Floya-familie binnenkort de Taxis Verts, VOI (operator van deelsteps en elektrische deelfietsen) en BOLT (deelsteps en -fietsen). Operatoren van openbare en privéparkings zullen ook deelnemen aan het nieuwe systeem. De MIVB stelt als doel om 25.000 actieve gebruikers per maand te bereiken tegen december 2024. De MIVB-app blijft gewoon bestaan.
• Floya, MIVB’s MaaS-app moet de (gecombineerde) mobiliteit in Brussel nieuw leven inblazen. Het wachten is nog op de taxi van Taxis Verts.