FNV ‘voelt zich enorm gesteund door advies advocaat-generaal over Deliveroo’ (en andere platformbedrijven)
Vakbond FNV zegt zich “enorm gesteund” te voelen door het advies van advocaat-generaal De Bock over maaltijdbezorger Deliveroo. In dat advies stelt de advocaat-generaal dat maaltijdbezorgers van Deliveroo werken op basis van een arbeidsovereenkomst. De FNV voert tegen verschillende platformbedrijven, waaronder Deliveroo en Uber, al enige tijd lange juridische procedures om te zorgen dat de mensen die voor de platformen werken krijgen waar ze recht op hebben. Beide platformen hanteren dezelfde aanpak bij deze procedures: ze zoveel mogelijk traineren. Intussen proberen ze – niet alleen in Nederland overigens – de overheid en de politiek ervan te overtuigen dat het bij platformwerk om een bijzondere categorie arbeid zou gaan, waarop cao’s niet van toepassing zouden zijn. Een mooi voorbeeld zijn de recente uitlatingen van Uber, dat “de taxi-cao niet uitvoerbaar zou zijn.”
Maar ondanks meerdere uitspraken van rechters, dat mensen die voor de platformbedrijven werken in dienst genomen moeten worden, blijven bedrijven als Uber en Deliveroo weigeren om hen arbeidsovereenkomsten aan te bieden. Dit advies van de advocaat-generaal onderstreept wat FNV al jaren zegt: Platformwerk moet als normaal werk gezien worden, waarbij werknemers een arbeidsovereenkomst hebben, onder een cao vallen en een behoorlijke beloning moeten krijgen, ook voor wachttijden. Verder moeten ziekte en verlof goed geregeld zijn, net als de pensioenen. En platformbedrijven moeten net als andere bedrijven de gebruikelijke premies en belastingen betalen.
Volgens advocaat-generaal De Bock in zijn advies is de afwezigheid van een arbeidsovereenkomst de oorzaak van de zwakke sociaal economische positie van platformwerkers. Zij hebben vaak een laag inkomen en zijn er niet zeker van dat ze morgen ook werk zullen hebben, schetst hij in het advies. Daardoor hebben mensen vaak meerdere banen nodig om rond te komen, met veel te lange werkweken tot gevolg. De onpersoonlijke aansturing door een algoritme maakt de platformwerker kwetsbaar en kan leiden tot een onzorgvuldige bejegening en het schenden van de privacy.
De vakbond FNV noemt het advies van de advocaat-generaal een nieuwe overwinning in de strijd voor goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden bij platformbedrijven. De vakbond roept de bedrijven op de juridische strijd te staken en zich te houden aan de rechterlijke uitspraken. Voor de overheid heeft FNV ook een boodschap. Die moet de bestaande regels over schijnzelfstandigheid eindelijk handhaven en zorgen dat bedrijven als Uber en Deliveroo er niet meer mee weg komen als ze gerechtelijke uitspraken negeren. Deze bedrijven staan niet boven de wet.
- FNV “voelt zich enorm gesteund door advies advocaat-generaal over Deliveroo” (en andere platformbedrijven). Foto FNV.