Geen zzp’ers meer voor Uber Eats, alleen nog uitzendwerkers; Nog niet dezelfde stap in de taxisector
Uber Eats stopt met de inhuur van zzp’ers. Vanaf volgend jaar maakt de maaltijdbezorger uitsluitend gebruik van uitzendkrachten. Volgens Uber is deze keuze het gevolg van ‘de ontwikkeling in de Nederlandse wet- en regelgeving’. Vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst namelijk weer handhaven op de Wet DBA. Die ziet erop toe dat bedrijven een boete of een naheffing kunnen ontvangen als zij zzp’ers inhuren die eigenlijk in loondienst horen. Uber Eats zegt hiermee dus een vlucht vooruit te nemen. Maar volgens Zakaria Boufangacha van vakbond FNV in Trouw kon “Uber niet anders dan zich als werkgever gedragen”. Maar volgens Uber zet het niet dezelfde stap in het personenvervoer, “waar de situatie compleet anders is.”
De FNV klaagde in 2019 concurrent Deliveroo aan vanwege hun zzp-model. Deliveroo had een jaar eerder alle werknemers in dienst ontslagen en ze vervangen door enkel zzp’ers. Volgens FNV waren dat allemaal schijnzelfstandigen. In 2021 stelde het gerechtshof in Amsterdam de vakbond in het gelijk. En vorig jaar februari volgde de Hoge Raad met eenzelfde oordeel nadat Deliveroo in hoger beroep was gegaan. Deliveroo vertrok uit Nederland. FNV spreekt dan ook van ‘een groot succes’ nu Uber Eats besloten heeft de samenwerking met zzp’ers af te zweren. In 2020 gaf Jitse Groen, topman bij het moederbedrijf van Thuisbezorgd, al aan niet langer met zzp’ers te willen werken.
De zzp’ers die nu nog maaltijden rondbrengen voor Uber Eats kunnen als uitzendkracht blijven werken voor het bedrijf. Via uitzendbureaus Adecco en Randstad krijgen zij dan een contract aangeboden. Voordat Uber tot dit besluit kwam, heeft het bedrijf eerst uitvoerig gesproken met bonden en experts op het gebied van sociale zekerheid. “We hebben voor het eerst gepolderd, dat is nieuw voor ons”, zei interim-directeur Nick Hilhorst in De Telegraaf.
Toch roepen die ogenschijnlijk goede bedoelingen van Uber Eats de vraag op of maaltijdkoeriers voldoende geholpen zijn met een uitzendkracht. Volgens arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink van juridisch dienstverlener Das in Trouw zijn de koeriers arbeidsrechtelijk in ieder geval beter beschermd dan toen ze werkten als zzp’er. Als uitzendkracht bouwen ze namelijk wel pensioen op (vanaf 21 jaar), hebben ze recht op vakantiedagen, vakantiegeld en krijgen ze spullen om hun bezorgingen te kunnen verrichten.
Taxichauffeurs die werken voor Uber hoeven overigens niet te rekenen op dezelfde arbeidsrechtelijke bescherming als hun collega’s bij de bezorgafdeling. Uber laat weten de taxidienst voorlopig niet anders in te richten en daar nog steeds te werken met zelfstandige ondernemers. Maar ook tegen deze dienst van Uber heeft vakbond FNV een zaak lopen over schijnzelfstandigheid. Het gerechtshof in Amsterdam moet daar nog uitspraak over doen.
- Geen zzp’ers meer voor Uber Eats, alleen nog uitzendwerkers; Nog niet dezelfde stap in de taxisector. Redactiefoto.