Historische TEE-trein gered door nieuwe stichting
De enig overgebleven Nederlandse Trans Europ Expresstrein is gered. De kersverse Stichting Trans Europ Express neemt de legendarische trein over van het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. De nieuwe stichting wil de trein uiteindelijk weer op het spoor laten rijden, meldt Treinreiziger.nl
Nadat het NTM in februari bekendmaakte dat het museum definitief stopt, is de Stichting Trans Europ Express opgericht met als doel het oude TEE-treinstel met vijf rijtuigen, dat in het bezit is van het museum, te redden. De stichting heeft inmiddels overeenstemming met het NTM over de overname van de trein en is nu druk bezig met het regelen van het transport naar een locatie in Leek.
Van de 100.000 euro die nodig is voor het transport van de trein en bijhorende containers, komt de stichting nog 25.000 euro tekort. Er is al 50.000 euro aan donaties binnen en het Cultuurfonds gaf 25.000 euro. Enige haast om het resterende geld bij elkaar te krijgen is er wel bij, zegt voorzitter Quintus Vosman van de Stichting Trans Europ Express. Voor 1 juli moet het terrein van het NTM in Nieuw Vennep leeg zijn.
Uiteindelijk moet de trein gerestaureerd worden en weer op het spoor gaan rijden. Maar hoe en wanneer dit gaat gebeuren is niet bekend. ’’Alles is nu gericht op het behoud van de trein’’, zegt Vosman. ’’We zitten in fase 1 en dat is een reddingsoperatie. Dat is een reusachtige inspanning, ook financieel.’’
De TEE-trein was een van de pronkstukken van het NTM. ’’Het museum heeft zijn deuren gesloten, maar ik ben verheugd dat de toekomst van de beroemde TEE-trein is verzekerd. Ik wens de Stichting Trans Europ Express veel succes in haar ambities om de trein te restaureren en rijvaardig te maken’’, zegt directeur Arno Holst van het NTM. Het NTM sloot de deuren wegens de aanstaande sloop van het gebouw. Omdat er geen nieuwe locatie werd gevonden, werd dit jaar besloten het museum op te doeken.
Volgens Vosman is de TEE-trein “een belangrijk onderdeel van de Nederlandse en Europese spoorweggeschiedenis”. De dieseltrein met zijn kenmerkende ronde kop werd in 1954 voor de NS ontworpen door vormgeefster Elsebeth van Blerkom die bij Werkspoor werkte waar de trein werd gebouwd. De latere Hondekoptrein is gebaseerd op het ontwerp van de TEE-trein.
De Trans Europ Express was een samenwerking tussen de NS en de Zwitserse treinmaatschappij SBB. Onder de TEE-naam reden vanaf 1957 internationale treinen door heel Europa. De Trans Europ Express was de voorloper van de EuroCity-treinen.
De TEE-trein in Nieuw-Vennep is de enig overgebleven Nederlandse TEE-trein en heeft de hoogste beschermstatus voor mobiel erfgoed. De trein reed tot mei 1974 op de route tussen Zürich en Amsterdam. In 1977 werden de TEE-treinen van de NS naar Canada gebracht waar ze diensten gingen rijden. Alle motorwagens werden daar gesloopt. In 1997 werden vijf rijtuigen, waaronder twee stuurstand-rijtuigen, teruggehaald naar Europa en in 2006 kwamen de rijtuigen weer terug in Nederland. Maar ondanks plannen hiervoor is de trein nooit meer op het spoor gaan rijden. In 2021 kwam de TEE bij het NTM in Nieuw-Vennep terecht.
Om het transport van de TEE-trein mogelijk te maken zoekt de nieuwe Stichting Trans Europ Express naar donateurs. Er is nog 25.000 euro nodig voor het redden van de trein. Donaties kunnen gestuurd worden naar:
STICHTING TRANS EUROP EXPRESS
IBAN: NL84 RABO 0109 4741 98
BIC/SWIFT: RABONL2U
De nieuwe stichting is nog bezig met het verwerven van de ANBI-status die donaties belastingaftrekbaar maakt.
- NTM- directeur Arno van der Holst (links) draagt een model van de historische TEE-trein symbolisch over aan de voorzitter van de Stichting Trans Europ Express, Quintus Vosman. Foto Stichting Trans Europ Express.