Na de overname staan taxibedrijven Troost & De Boer en Dorenbos ineens voor de rechter: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’ – 2
Het bod van 75.000 euro werd voorgelegd aan curator Sturms, die het accepteerde. Over de taxivoertuigen werd niet meer gesproken. Ten Cate zei dat het bedrag van 150.000 euro „ridicuul’’ was, ook omdat de auto’s nog onderhoud nodig hadden. Toen Jan Dorenbos – ook al tientallen jaren als autohandelaar actief – werd uitgenodigd om het wagenpark te bekijken, bleken niet alle voertuigen aanwezig te zijn. “Het bedrijf is enkel gekocht voor de klantenkring en om het werkgebied uit te breiden”, aldus Ten Cate. “Men was niet uit op de auto’s. Dorenbos heeft 50 busjes die niet worden gebruikt en die zouden rond Wolvega ingezet kunnen worden. Er is nooit overeenstemming bereikt voor de koop van de busjes van Troost & De Boer.”
Die mogelijkheid was er wel, maar Dorenbos is daar niet meer op teruggekomen omdat er nooit een volledige bezichtiging van de auto’s heeft plaatsgevonden. De stilte over de overname van de taxivoertuigen – dat zouden er 13 zijn geweest – zou door Brander zijn opgevat als akkoord voor de koop. “Ze hadden moeten zeggen: hou die taxi’s maar”, vond Brander. “Dan had de holding een eigen plan kunnen trekken. Men had duidelijkheid moeten verschaffen op het juiste moment.”
Hoewel Dorenbos vragen stelde over de koop van de auto’s, is daar geen vervolg op gekomen. Ten Cate: “Enkel vragen om een prijs kan niet worden gezien als een aanvaarding. Je gaat bovendien niet 150.000 euro betalen voor een aantal auto’s die je niet eens hebt gezien.” Er is niets op papier gezet voor de koop van de taxivoertuigen, bevestigt Van Wijngaarden. “Als er mails waren dan hadden we die overlegd. Het is een mondelinge afspraak. Dorenbos vindt 150.000 euro nu te veel. Hij is spijtoptant.”
Van Wijngaarden en Brander wilden ook dat taxibedrijf Dorenbos geen gebruik meer zou maken van de naam Taxi Troost & De Boer, hoewel deze handelsnaam is gekocht uit de failliete boedel. Van Wijngaarden: “ Er is nu Taxi Troost & De Boer en Troost & De Boer Holding. Het wekt de indruk iets met elkaar te maken te hebben, maar dat is niet zo.” Wat Ten Cate betreft kan er geen misverstand over bestaan: “De holding is niet meer economisch actief, het betreft een stilstaand wagenpark.” Marco Kalmijn, die net als Ten Cate het bedrijf Dorenbos bijstaat, vulde hem aan: “De bedrijfsnaam is bij vele ouders in de regio bekend. Zij kiezen voor hun oude en vertrouwde chauffeurs die hun kinderen naar het speciaal onderwijs brengen. Dit is geregeld met de curator en daar staat de holding buiten.”
Het was de rechter wel duidelijk: een schikking zat er niet in. Jan Dorenbos, die uiterst verontwaardigd was over de beweringen van Brander, mocht nog even zijn zegje doen. “Ik ben 73 jaar en handel al mijn hele leven in auto’s, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dat heb ik ook tegen Brander gezegd. Ik heb die auto’s echt niet gekocht, er is nooit een handdruk geweest. Wij zien van de koop af, ook niet voor weinig geld. Helemaal niet als je zo behandeld wordt. Echt niet.” Advocaat Kalmijn bevestigde dat het boek dicht is: „We hebben er geen enkel vertrouwen meer in om zaken te doen met de heer Brander.” De rechter doet op 12 mei uitspraak.
• Na de overname staan taxibedrijven Troost & De Boer en Dorenbos ineens voor de rechter over de overname van taxi’s. Foto Troost en de Boer.