OV-loos Drents dorp Een krijgt buurtbus door Friese vrijwilligers; ‘Marktwerking is drama’
Tot teleurstelling en woede van de inwoners van Een rijdt er sinds december geen reguliere bus meer door het dorp. Ze streden voor een alternatief en met succes: sinds maandagochtend doet een Friese buurtbus het dorp aan, meldt de LC.
Met koffie en taart werd de komst van de buurtbus Opsterland maandagochtend in Een gevierd. Bijna vijf maanden was het dorp verstoken van een busverbinding. Dankzij de vrijwilligers van de Friese buurtbus is het busloze tijdperk ten einde. Niet de volledige oplossing, maar: “Nu kom je tenminste Een weer uit”, zegt Tammo Oldenhuis, voorzitter van Dorpsbelangen Een.
Oldenhuis is heel blij met de komst van de buurtbus, die aan de Friese route een Drentse lus door Een en Een-West plakt. Vanaf maandag rijdt de bus op kantoordagen zes keer per dag, om de twee uur. Een vaste halte is er niet, wie mee wil steekt een hand op. In de bus gelden de gewone OV-tarieven. Bewoners van Een kunnen met de buurtbus naar Haulerwijk om daar over te stappen naar onder meer Drachten en Assen.
“We hebben behoorlijk aan de bel getrokken over het verdwijnen van de bus en we zijn blij dat dat schijnbaar toch helpt”, zegt Oldenhuis. Gemeenteraadslid en inwoner van Een Christel Pijpker begon een petitie en er volgden gesprekken met gemeente, provincie, vervoerders en het OV-bureau. “En dan komt er een oplossing van een kant die je niet verwacht”, aldus een opgetogen voorzitter.
“De buurtbusvereniging zet zich in voor bereikbaarheid en leefbaarheid in kleine dorpen. In Friesland zijn meerdere buurtbusverenigingen actief”, legt Oldenhuis uit. Vrijwillige buschauffeurs zorgen dat de bus volgens dienstregeling rijdt, daarbij ondersteund door vervoerder Arriva die voorziet in bus en brandstof. Ook Drentse gemeenten zouden best naar deze vorm van busvervoer kunnen kijken, meent Oldenhuis.
Hoeveel de Eeners gebruik gaan maken van de bus vindt hij nog lastig inschatten. Afgesproken is dat het gebruik ervan over een jaar wordt geëvalueerd. “We blijven wel aan de bel trekken voor de terugkeer van een lijnbus”, zegt Oldenhuis. “Vooral een rechtstreekse verbinding tussen Norg en Assen is belangrijk. Dat zijn kernen waar voortgezet onderwijs zit.”
De voorzitter is trots dat zijn dorpsgenoten de discussie over bezuinigingen in het openbaar vervoer en de effecten op leefbaarheid in kleine dorpen mede hebben aangezwengeld en denkt een kentering te zien. “Ik heb het ook wel bij het OV-bureau en de gedeputeerde gezegd: marktwerking is wat dit betreft een ramp voor het platteland. Echt een drama, het werkt overal in door. Uiteindelijk moet de politiek daarover keuzes maken en we weten allemaal hoe lang dat duurt.”
• OV-loos Drents dorp Een krijgt buurtbus door Friese vrijwilligers; ‘Marktwerking is drama’. Foto Arriva.