Privé-busondernemers en sociale partners roepen op tot een veiligheidsconferentie in België om agressie en intimidatie in te dammen
“Ook vorige week kregen onze chauffeurs opnieuw te maken met voorvallen van agressie op de weg. Een stijgend maatschappelijk probleem van intolerantie en gebrek aan respect weegt zwaar op het vertrouwen van dienstverlenende beroepen waaronder brandweer, ambulanciers, politie en ook buschauffeurs,” aldus Patrick Westelinck, voorzitter van de FBAA (Belgische Federatie van Autobus en Sutocarbedrijven). Hij roept in een open brief samen met de sociale partners, actief in het collectief vervoer van personen, de overheden en gelijk denkende actoren en sectororganisaties op tot een veiligheidsconferentie.
“Controlerende en veiligheidsmaatregelen staan zonder twijfel binnen het sectoroverleg hoog op de agenda’s, maar er is dringend nood aan een breder gedragen sensibilisering om meer respect te bereiken voor de beroepen die dagelijks actief zijn om onze samenleving dynamisch, leef- en werkbaar te houden.”
Een oproep dus aan de federale en regionale ministers van Binnenlandse Zaken, Welzijn en Mobiliteit om steun en advies te geven aan deze oproep. Ook een uitnodiging aan de sectorgenoten uit veiligheidsdiensten en andere actoren, waaronder de openbaar vervoermaatschappijen.
De open brief: “De sector privé-busondernemingen en haar sociale partners roepen de actoren op tot een veiligheidsconferentie. Agressie weegt op het vertrouwen van professionele chauffeurs in de dagelijkse uitoefening van hun beroep met maatschappelijk belang. Opnieuw vonden recent agressievoorvallen plaats waarvan professionele buschauffeurs het slachtoffer werden.”
“Ook andere dienstenberoepen kampen met agressie: hiervoor verwijzen wij o.a. naar de in maart door het VIAS Institute gepubliceerde studie. Te vaak, en met een stijgend aantal, worden medewerkers actief in vervoer van personen, maar ook andere dienstenberoepen, waaronder brandweer, ambulanciers, politie, bij de uitvoering van hun maatschappelijke taken geconfronteerd met intolerantie en respectloosheid die uitmonden in verbaal en fysiek wangedrag.”
“Daarom roept de FBAA, samen met de representatieve sociale partners actief in de sector van het collectief personenvervoer, in een open brief op tot het organiseren van een veiligheidsconferentie op korte termijn. De ondernemers en werkgevers van de bus- en autocarsector zien het als hun plicht om het terugkerend maatschappelijk probleem aan intimidatie, waarvan hun medewerkers het slachtoffer zijn, in een breder debat aan te kaarten. Verhoogde controles, adequate optredens en de nodige beschermingsmaatregelen voor beroepen, die allen een vorm van prioriteit wegdragen, zijn ingrepen die zeker aan bod dienen te komen. De medewerkers dienen immers beschermd te zijn zodat zij zich ten volle kunnen inzetten aan de dienstverlening van hun beroep.”
“Maar er is dringend nood aan een breder gedragen sensibilisering om meer respect te bereiken voor de beroepen die dagelijks actief zijn om onze samenleving dynamisch, leef- en werkbaar te houden. Vele van deze beroepen dreigen door een, soms eenzijdig, negatieve berichtgeving nog verder in het gedrang te komen door een bijklank van risicoberoep. De FBAA, en haar sociale partners, stellen zich dan ook open naar gelijkgestemde beroepsgroeperingen en actoren, waaronder de openbare vervoersmaatschappijen, om met de relevante overheden, Welzijn, Mobiliteit, Binnenlandse zaken, structureel samen te werken om deze negatieve maatschappelijke ontwikkeling grondig te analyseren, er de juiste lessen uit te trekken en de nodige gezamenlijke acties op te starten. De medewerking van de pers en media sector hierbij wordt ten zeerste op prijs gesteld.”
Als sociale partners tekenden ACV Openbare Diensten/CSC Services Public, ACV/CSC Transcom, BTB/UBT en ACLVB/CGSLB.
- Privé-busondernemers en sociale partners roepen op tot een veiligheidsconferentie in België om agressie en intimidatie in te dammen. Foto FBAA.