Publicatie KiM-notitie: ‘Met de bus de file voorbij? Een verkenning van interstedelijk BRT in combinatie met doelgroepstroken en corridorhub
Een snelle, betrouwbare en comfortabele busverbinding tussen steden zou kunnen zorgen voor minder files op het hoofdwegennet. Dit systeem van interstedelijk Bus Rapid Transit (BRT) kan helpen om files terug te dringen, als het automobilisten kan aantrekken om de hele reis of een deel daarvan met dit type busvervoer te gaan maken. Maar hiervoor is ook passend parkeerbeleid in steden nodig, net als de aanwezigheid van corridorhubs rond de stad. Dit blijkt uit een vandaag verschenen notitie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) naar Bus Rapid Transit.
De KiM-notitie is een verkenning van interstedelijk BRT in combinatie met eigen stroken op de snelweg (doelgroepstroken) en corridorhubs. Beide zijn randvoorwaarden om automobilisten over te laten stappen van de auto naar de snelle bus. De doelgroepstroken zorgen voor een vlotte doorstroming van de bus op trajecten waar vaak file staat. Corridorhubs bieden een overstapmogelijkheid op strategische locaties langs de snelweg en N-wegen, die automobilisten kunnen bereiken voordat zij op overbelaste delen van het wegennet terecht zouden komen.
BRT biedt op korte termijn geen snelle of een eenvoudige oplossing voor fileproblematiek. Niet alleen moeten de automobilisten de overstap naar de bus willen maken, soms zijn ook kostbare investeringen (zoals eigen op- of afritten) nodig om te zorgen dat de bus filevrij het hoofdwegennet kan gebruiken.
Passend parkeerbeleid op de corridorhubs is nodig om te zorgen dat ze daadwerkelijk gebruikt worden door automobilisten die overstappen op openbaar vervoer. Bijvoorbeeld een hoog parkeertarief voor mensen die daar niet op overstappen. Het bestuur, beheer en financiering van corridorhubs is een substantiële uitdaging. Bijvoorbeeld omdat de voorziene kosten en baten soms ongelijk verdeeld zijn over verschillende gemeenten.
Hoewel het onderzoek een indicatie geeft van de effecten van interstedelijk BRT samen met doelgroepstroken en corridorhubs, geeft het geen totaalbeeld van de kosten en haalbaarheid. Ook is het bestaande onderzoek naar de effecten van BRT momenteel grotendeels beperkt tot modelstudies in plaats van praktijkervaringen. Naast effecten op files en leefbaarheid, de focus van dit onderzoek, kan interstedelijk BRT mogelijk ook bijdragen aan betere bereikbaarheid voor (een deel van de) bestaande ov-gebruikers. Dit is momenteel echter nog onvoldoende onderzocht.
- ‘Met de bus de file voorbij? Een verkenning van interstedelijk BRT in combinatie met doelgroepstroken en corridorhubs.’ Ooit kende Nederland met het Interliner-concept al een attractieve voorloper van de BRT. Foto: Vrij gebruik op basis van Wikimedia Commons/Maurits 90.