Taxiondernemers in Italië staken sinds gisteren tegen liberalisering taxisector ten voordele van platformen
Sinds gisteren staan de taxi’s vrijwel overal stil in Italie in een protest tegen een nieuw wetsontwerp, aldus Taxi Times: ze volgden de stakingsoproep om te protesteren tegen de liberaliseringsplannen van de regering, die volgens de taximensen in het voordeel zijn van Uber & Co.
Taxichauffeurs in heel Italië hebben sinds gisteren een tweedaagse staking gehouden, die naar verwachting tot vandaag middernacht zal duren. Ze protesteerden tegen de liberaliseringsmaatregelen van de regering Draghi, die volgens hen onterecht in het voordeel zijn van Uber en andere platformbedrijven.
Gisteren reden taxi’s vanuit vele delen van het land naar Rome om te demonstreren op het centrale Piazza Venezia. Ook in de op een na grootste metropool Milaan, hoofdstad van Lombardije en voor Noord-Italianen de “geheime hoofdstad” van Italië, waren rijen witte taxi’s voor overheidsgebouwen te vinden. Ook hier volgden tal van taxichauffeurs de stakingsoproep van enkele weken geleden.
Italiaanse taxichauffeurs vrezen hun marktpositie te verliezen door toenemende liberalisering. In sommige gevallen betaalden ze grote bedragen voor de vergunningen, die in grote steden tot 250.000 euro kunnen kosten en nu hun waarde zouden verliezen als de markt zou worden opengesteld.
De vakbonden pleiten voor een wijziging in het geplande wetgevingspakket, waarvan zij denken dat vooral multinationals als Uber er baat bij zullen hebben. Met Uber zou de staat belastinginkomsten mislopen, terwijl de taxibranche zich aan alle regels zou moeten houden, zo luidt de kritiek. Tijdens een bijeenkomst op 27 juni met plaatsvervangend minister van Transport, Teresa Bellanova, werd opgeroepen tot wijziging van artikel 10 van de Mededingingswet. De overheid wordt ervan beschuldigd de weg vrij te maken voor de Uber-markt en andere vervoersapps. Overheid en taxibranche zijn ver van overeenstemming.
Zoals het nationale dagblad “Corriere della Sera” meldt, is Milaan de afgelopen dagen een hotspot van nationale onrust geworden – met een vijfdaagse spontane blokkade die het openbaar vervoer eind juni lamlegde. De situatie was gespannen en werd gekenmerkt door een verhit debat over het al dan niet doorgaan met de wilde staking.
De protesten van de taxisector worden met begrip ontvangen bij de bevolking. De taxi’s in de Italiaanse steden, die bekend staan om hun netheid en hun veelal goede technische staat, worden algemeen beschouwd als een betrouwbaar en veilig vervoermiddel, vooral onder vrouwen. Met een grote markttoetreding door Uber & Co, zien velen die aandacht besteden aan meer dan alleen tarieven deze situatie als een gevaar en vrezen dat de kwaliteit van de taxiservice naar beneden zal gaan, zials in vele landen waar Uber met weggeefprijzen de taxisector beconcurreert. Sinds de start van het bedrijf heeft het met taxiwerk nog nooit winst gemaakt.
De taxi-dienstverlening is echter niet volledig tot stilstand gekomen. Het noodzakelijke sociale vervoer van mensen naar ziekenhuizen en instellinegn wordt nog wel uitgevoerd. In Milaan staan zo’n honderd taxi’s in reserve die deze service garanderen en niet meedoen aan de staking.
• Taxiondernemers in Italië staken sinds gisteren tegen liberalisering taxisector.