Toenemende agressie op bussen van De Lijn; Vlaams mobiliteitsminister wil busverbod voor aggressieve reizigers
Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) stuurde gisteren een brief naar alle steden en gemeenten met daarin een opmerkelijke oproep: de minister wil dat burgemeesters meehelpen de agressie op het openbaar vervoer in te perken door reizigers die zich niet gedragen een busverbod te geven. In 2023 kreeg De Lijn 2.039 meldingen van fysieke en verbale agressie tegen haar chauffeurs en controleurs, toen een record. Waarschijnlijk liggen de cijfers van vorig jaar hoger. Tot oktober 2024 meldde De Lijn al 1.727 incidenten, zo’n 200 meer dan in dezelfde periode van 2023. Niet alle gevallen worden overigens gemeld.
De Lijn kan zelf reizigers niet verbieden op een bus te stappen. Daarvoor kijkt de mobiliteitsminister naar alle Vlaamse burgemeesters. Die kunnen wel een busverbod toepassen door gebruik te maken van een paar bijzondere bestuurlijke maatregelen. De burgemeester kan een plaatsverbod opleggen aan iemand die de openbare orde verstoort: hij of zij mag zich dan niet in een bepaalde wijk vertonen, of moet bijvoorbeeld 750 meter uit de buurt van een bepaalde plaats blijven. Het busverbod is eigenlijk zo’n plaatsverbod, maar dan op een bus: wie zich agressief gedraagt, mag een bepaald bustraject niet meer afleggen. De burgemeester beslist hoelang de maatregel geldt, maar de maatregel is altijd tijdelijk en plaatselijk. En kan dus niet geldingskracht hebben in heel Vlaanderen.
Zo’n busverbod komt pas in beeld wanneer alle andere maatregelen, zoals boetes, niet helpen en de reiziger regelmatig probleemgedrag vertoont, licht minister De Ridder toe. Elk dossier moet daarom dus grondig worden opgebouwd. Een burgemeester neemt zo’n beslissing samen met De Lijn en de lokale politie. De politie moet de melding evalueren, omdat het bij een busverbod om een politiebesluit gaat.
- Toenemende agressie op bussen van De Lijn; Vlaams mobiliteitsminister wil busverbod voor aggressieve reizigers. Redactiefoto.