Van Hool 2: Dreigt komende week een faillissement?
Dit niet uitgeklaarde erfenisgeschil zorgt nu voor ernstige problemen. Co-CEO en crisismanager Marc Zwaaneveld dringt aan op een snel vergelijk. Het concern is volledig in handen van de familie Van Hool, waarbij de werkmaatschappij nv Van Hool onder de holding Immoroc nv hangt, waarin de vijf familiale takken elk een vijfde van de aandelen hebben. Immoroc heeft ook het vastgoed in handen. De bekendste tak is die van Filip Van Hool (59), CEO sinds 2013.
De twee vergeten takken bakkeleien nu al 25 jaar over de erfenis en tot nu toe haalden ze in de diverse procedures hun slag thuis. Ze kregen gedaan dat 60 procent van de aandelen van het busbedrijf onder sekwester werden geplaatst. Dat betekent dat die aandelen in afwachting van een definitieve regeling niet verkocht kunnen verkocht. Nog vervelender is dat het bedrijf maar moeilijk investeerders kan overtuigen in het bedrijf te stappen, als niet duidelijk is aan wie de aandelen straks toegewezen worden. En dus vraagt Zwaaneveld dringend duidelijkheid. Het water staat het bedrijf aan de lippen na enkele crisisjaren. Van Hool heeft dinsdag bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Op korte termijn moet er 45 miljoen gevonden worden. Een zware herstructurering is volgens Zwaaneveld noodzakelijk.
Zwaaneveld zei eerder al dat hij tegen 31 maart een akkoord over de verdere financiering van Van Hool nodig heeft. Daar is nu een nog vroegere deadline bijgekomen. Op maandag 25 maart moeten de familieleden het eens zijn. Gebeurt dat niet, dan legt Van Hool mogelijk komende week de boeken neer – een faillissement. De vakbonden roepen de familie op aan de 2.500 werknemers te denken. Het is de vraag of de maatschappelijke druk kan helpen om een gevecht dat al 25 jaar duurt, te beslechten.
- Een zware herstructurering van het bedrijf is hoe dan ook noodzakelijk. Foto Van Hool.