Werkgevers OV beraden zich op vervolg onderhandelingen; “We gaan niet op basis van stakingen terug aan tafel”
De werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV – Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz) beraden zich, aldus hun persbericht, over het vervolg van de onderhandelingen over de cao Openbaar Vervoer. De vakbonden FNV en CNV hebben het overleg afgebroken, ondanks een loonbod van 8% vanaf 1 januari 2023 voor een cao met een looptijd van 1 jaar. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%. Dat is ver boven de gemiddelde loonstijging van 5,9% in Nederland in december. Gemiddeld over heel 2022 stegen lonen in Nederland 3,8%.
Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘We gaan niet op basis van deze stakingen terug aan tafel. Het loonbod van 8% en de extra’s zijn bovengemiddeld hoog. Onderdeel van ons voorstel is een regeling die wij als werkgevers betalen waarbij een medewerker 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Die is enorm welkom in de sector, ook om werkdruk te verlagen. Maar FNV heeft het voorstel niet eens besproken met haar leden en is een dag later meteen gaan staken. De vakbonden blokkeren met deze acties een enorme stap in de arbeidsvoorwaarden voor de hele sector. Dat vinden we onverantwoordelijk. Met alle betrokken bedrijven bespreken we komende week op welke manier we verder kunnen met dit proces.”
“Het voorstel wat er ligt is hoog en voor deze sector zijn de grenzen van haalbare bereikt,” stelt Kagie. “We willen allemaal ook graag dat de bus blijft rijden en dat een kaartje te betalen is.” Kagie is daarnaast verbaasd dat maatregelen die de overheid neemt door vakbonden niet gezien worden: “De overheid neemt ongekende maatregelen om de inflatie te dempen en de koopkracht te verbeteren.’ Een modaal inkomen stijgt door de overheidsmaatregelen met 3,7%, een minimum inkomen met 13,17%, aldus de werkgevers. Kagie: “De geboden 8% loonsverhoging in 2023 en de extra maatregelen betekenen een forse stap voor medewerkers in de sector en samen met de overheidsmaatregelen een flinke vooruitgang in het salaris.”
- Werkgevers OV beraden zich op vervolg onderhandelingen; “We gaan niet op basis van stakingen terug aan tafel”