Wunderline eind dit jaar klaar: volop kansen voor werkgevers en bedrijven
Als alles volgens plan verloopt, is eind dit jaar de treinverbinding tussen Groningen en Bremen klaar: de Wunderline. De verbinding is goed nieuws voor bedrijven, werkgevers, werknemers, studenten en toeristen, in zowel Groningen als Duitsland: de reistijd bedraagt straks nog geen 2,5 uur. De naam Wunderline komt niet uit de lucht vallen: “Dit biedt enorme kansen”, vertelt Thijs Zondag, projectleider Wunderline bij de provincie Groningen, aan de Groninger Ondernemers Courant.
Sinds in 2015 de Friesenbrücke werd aangevaren door een vrachtschip, is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Groningen en Duitsland: treinen rijden niet verder dan Bad Nieuweschans, het laatste station voor de Duitse grens. Passagiers die toch verder willen, naar bijvoorbeeld Leer, zijn daarvoor aangewezen op de bus. Een verre van ideale verbinding.
Daaraan komt dus eind dit jaar nog een eind. Dan is de Wunderline klaar en kun je in 2 uur en 26 minuten van Groningen naar Bremen en vice versa. Een flinke tijdwinst vergeleken van de situatie van vóór 2015: toen was de reistijd nog 2 uur en 43 minuten. “Een winst dus van 17 minuten”, rekent Zondag voor. “Dat lijkt misschien niet heel erg veel, maar in spoortermen is één minuut winst al enorm. 17 minuten is dus echt een hele vooruitgang.”
De Wunderline haalt niet alleen Bremen dichterbij; ook veel andere Duitse en andere Europese steden worden makkelijker per trein bereikbaar. “Vanaf tussenstation Leer kun je bijvoorbeeld al rechtstreeks naar Berlijn en vanaf Bremen ligt de wereld bij wijze van spreken al helemaal aan je voeten”, zegt Zondag, wijzend op onder andere Hamburg en Hannover, en plaatsen in Scandinavië en Zwitserland. En wanneer station Groningen na afloop van Operatie Groningen Spoorzone een ‘doorrijstation’ is, kunnen reizigers uit de richting Leeuwarden gewoon blijven zitten: die trein rijdt dan door naar onze Oosterburen.
Goed nieuws dus voor de reislustige consument, maar niet in de laatste plaats ook voor bedrijven en werkgevers, stelt Zondag. Hij wijst op Duitse werknemers in Nederland, die dankzij de verbinding een stuk sneller thuis of op hun werk zijn. “Maar er ligt vooral ook een enorm potentieel: mogelijke nieuwe werknemers, een grotere afzetmarkt en een grotere potentiële klantenkring.”
Voor onderwijsinstellingen als de Rijksuniversiteit, mbo-opleidingen en de Hanze is de Wunderline eveneens een uitkomst. Kansen zijn er volop: buitenlandse stages, uitwisselingsprogramma’s, samenwerkingen en een kortere reistijd voor Duitse studenten die in Groningen of elders in Noord-Nederland willen studeren.
De Wunderline biedt daarnaast een duurzaam alternatief voor de auto. Door te kiezen voor de trein, vermindert het aantal autoritten over de grens, wat leidt tot minder CO₂-uitstoot en minder druk op het wegennet. “Zeker in een tijd waarin duurzaamheid en klimaatmaatregelen steeds belangrijker worden, vormt de Wunderline een aantrekkelijk en milieuvriendelijk vervoersmiddel voor zowel forenzen als toeristen”, stelt Zondag. “De trein is één van de schoonste vormen van vervoer. Hoe meer mensen overstappen op de trein, hoe groter de impact op het milieu.”
En dan is er nog de toeristische sector. De projectleider haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat 60 procent van de toeristen in Groningen uit Duitsland komt. Zij zijn voor vervoer nu nog aangewezen op de auto of eventueel de bus. “Als straks reizen per trein ook een optie is, zal het aantal toeristen alleen maar toenemen.” Groningen Bereikbaar gaat komende tijd met grote werkgevers, waaronder ook ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, om tafel over de Wunderline. Doel van die gesprekken? “We willen grote bedrijven en instellingen in het Noorden wijzen op de kansen en het enorm potentieel dat deze nieuwe treinverbinding hen biedt”, zegt Debra van Kleinwee van Groningen Bereikbaar. Bedrijven die meer over de Wunderline willen weten, kunnen mailen met wunderline@provinciegroningen.nl
- Wunderline: volop kansen voor werkgevers en bedrijven. Foto Wunderline.