Belgische overheid werkt aan ‘discreet meldsysteem’ voor onveilige situaties in de trein
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet zei in het Belgische parlement aan een ‘discreet meldingssysteem’ te werken voor wie zich in de trein onveilig voelt, maar geen kans ziet te bellen. Hoe dat systeem concreet zal werken, is nog niet bekend. Feit is wel, dat de verschillende getuigenissen van jonge vrouwen in Belgische kranten en weekbladen, die zeiden zich vooral ’s avonds niet op hun gemak te voelen in de trein, het proces hebben versneld. De vrouwen wezen er nadrukkelijk op dat ze de treinconducteur(s) niet zagen in de trein of dat ze hen niet konden vinden. Het meldingssysteem zou binnen een jaar actief moeten zijn.
Gilkinet veroordeelde elke vorm van agressie, intimidatie of lastigvallen van reizigers, treinpersoneel of medewerkers van Securail. “Net als comfort, stiptheid en frequentie, is veiligheid cruciaal voor elke reiziger en elke spoorwegwerknemer’, aldus Gilkinet. Er waren concrete vragen naar de mogelijkheid om zaken te melden via sms of Whatsapp. Sinds vorig jaar is dat in Nederland mogelijk. NMBS onderzoekt de ervaringen in het buitenland om na te gaan hoe noodoproepen in onveilige of gevaarlijke situaties het best beantwoord kunnen worden.
In de toekomst zal het Security Operations Center van NMBS ook noodoproepen kunnen ontvangen via sms en Whatsapp. Over een jaar moet dat systeem in werking treden. De NMBS zal in de tussentijd het noodnummer 0800/30230 vaker en zichtbaarder tonen, ook op de treinen. Het nummer is 24 uur per dag bereikbaar. De NMBS blijft inzetten op de rol van de treinconducteur, extra patrouilles van Securail-veiligheidspersoneel op bepaalde (vroege en late) treinen en camera’s op en bij nieuwe treinen.
• Belgische overheid werkt aan ‘discreet meldsysteem’ voor onveilige situaties in de trein. Foto NMBS.